Македонският президент Георге Иванов обяви, че няма да подпише Закона

...
Македонският президент Георге Иванов обяви, че няма да подпише Закона
Коментари Харесай

Македонският президент отказа да подпише Закона за езиците

Македонският президент Георге Иванов разгласи, че няма да подпише Закона за приложимост на езиците, който разширяваше използването на албанския и други малцинствени езици наедно с македонския, съобщи организация МИА. В послание ден преди приключване на крайния период, който имаше, с цел да утвърди или да наложи несъгласие, той сподели, че текстът е " противоконституционен ", а и е бил гласуван без наличието на опозицията.

" Вместо в дух на разговор и общуване да градим мултиетническо общество посредством обективни и признати от всички закони, ние одобряваме неправдив и наказателен закон, който фаворизира единствено албанския език, " сподели Иванов.

Той също по този начин посочи, че използването му в държавните органи - от които ще се изисква във всеки миг да са способни да обезпечават връзка на албански и при потребност на други малцинствени езии - " е прекомерно скъпо " и ще докара то " цялостна обсада и нефункционалност " на институциите.

Той означи и че законопроектът има европейско знаме, без за неговото въвеждане да има европейска инструкция. " Македония ще стане единствената страна, която сама си слага условия за участие в Европейски Съюз, които никой не желае, " добави Иванов.

Ветото му, което беше предстоящо, значи, че депутатите ще имат още едно гласоподаване на закона, след което, в случай че още веднъж го одобряват, той ще е заставен да го подпише. Текстът може да бъде отвеян и до Конституционния съд.

Какво се трансформира в Македония с новия закон, можете да прочетете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4640)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР