Македонският президент Георге Иванов наложи вето върху закона за употребата

...
Македонският президент Георге Иванов наложи вето върху закона за употребата
Коментари Харесай

Македонският президент наложи вето на закона на употребата на езиците

Македонският президент Георге Иванов наложи несъгласие върху закона за използването на езиците, който уголемява използването на албанския. Той се стимулира с отзиви на специалисти и настроения в обществеността, че законът опонира на конституцията.

Вместо в дух на разговор и общуване да построяваме многоетническо общество посредством обективни и общоприети закони, ние одобряваме неправдив и наказателен закон, с който се фаворизира единствено албанския език, сподели Иванов в послание към жителите на Македония.

Той заяви, че е изпратил писмо до ръководителя на Народното събрание, с което го осведоми за ветото и детайлно стимулира решението си с правни причини.

Закон е признат под така наречен европейско знаме, без да съществува европейска инструкция, която да постанова координиране на македонското законодателство с това на ЕС… Но с цел да бъде парадоксът още по-голям, даже рекомендациите на представителите на Европейски Съюз бяха пренебрегнати, съобщи президентът.

Според него с този закон Македония станала единствената страна, която сама си сложила условия за участие в Европейски Съюз. 

Георге Иванов, който бе определен за президент като претендент на опозиционната в този момент ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че законът вкарва паралелност във всички органи на властта, което ще докара до тяхното блокиране и нефункционалност.

Подобни бяха и причините на ВМРО-ДПМНЕ, чиито депутати бойкотираха съвещанието на 11 януари, когато законът бе признат от ръководещото болшинство, формирано от Социалдемократическия съюз на Македония на премиера Зоран Заев и албански партии.
Законът планува във всички органи на държавната власт в Македония, централните институции, държавните предприятия, организации, дирекции, институции и организации, комисии, юридически лица и други институции формален език, с изключение на македонския и неговата книжовност, да бъде и езикът, на който приказват най-малко 20% от жителите на страната и тяхната книжовност, т.е. албанският език.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР