Македонският премиер Зоран Заев заяви по време на пресконференция, че

...
Македонският премиер Зоран Заев заяви по време на пресконференция, че
Коментари Харесай

Зоран Заев: Договорихме се за името Република Северна Македония

Македонският министър председател Зоран Заев съобщи по време на конференция, че Атина и Скопие са постигнали съглашение за всеобща приложимост на името „ Република Северна Македония “, което ще се уточни с корекция в конституцията, съобщи македонската организация МИА.

Заев разясни, че договорът планува потвърждаването на македонския език в Организация на обединените нации и че с него един път за постоянно ще бъдат укрепени македонската етническа и културна еднаквост, народност и език.

Македонският министър председател акцентира, че със съглашението се подсигурява референдум, на който през есента македонските жители ще могат да решат дали одобряват новото име на страната.

Малко по-рано гръцкият президент Прокопис Павлопулос сподели, че е бил осведомен от  премиера Алексис Ципрас за постигнатия прогрес по договарянията със Скопие и че препоръчаното съглашение задоволява условията на Атина.

Предстои договорът да бъде показан и на политическите представители на двете страни, след което той би трябвало да бъде подписан и утвърден в парламентите в Скопие и Атина.

Спорът сред двете страни е от 1991г., когато Република Македония разгласи взаимозависимост от някогашната Югославия. Заради гръцките възражения, Скопие трябваше да се помири с името Бившата югославска република Македония, с цел да бъде призната в Организация на обединените нации, само че това не бе задоволително, с цел да накара Атина да се откаже от възпрепятстването на присъединението на Македония към НАТО и Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР