Македонският премиер Зоран Заев обяви, че решение в спора с

...
Македонският премиер Зоран Заев обяви, че решение в спора с
Коментари Харесай

Идва пробив в преговорите между Гърция и Македония

Македонският министър председател Зоран Заев разгласи, че решение в разногласието с Гърция за името на страната му може да бъде реализирано доникъде на годината. Това той заяви в изявление за NOVA.

Според Заев обаче бъдещото решение би трябвало да бъде утвърдено с референдум, като това би трябвало да стане преди срещата на НАТО през юни, на която Македония се надява да получи покана за участие в алианса.

Македония ще преименува летището в Скопие поради Гърция

Ципрас: Македонска нация в никакъв случай не е съществувала

Лавров: Разговорите за името на Македония са поради Съединени американски щати

„ Референдумът би трябвало да бъде спомагателна гаранция и за нашите другари от република Гърция, тъй като това финално ще зачеркне всички подозрения, че народът стои зад решението, което ще бъде взето”, съобщи Заев.

„ Готови ли са македонците за това? Убеден съм. Но към момента сме в договаряния. И се надявам, че решението ще пази достолепието и на жителите на Гърция, и на жителите на Република Македония”, сподели македонският министър председател.

Днес пратеникът на Организация на обединените нации Матю Нимиц беше в Скопие, с цел да разиска проблема към името на страната.

„ Дълбоко съм уверен, че това е верният миг за реализиране на пробив в договарянията за този проблем”, съобщи Нимиц.

„ Говорим за седмици, месеци, не по-дълъг интервал. Вярвам, че в този момент е времето за решения. Трудно е, само че по-лесно няма да стане”, уточни Нимиц.

Според него, воля има и от двете страни, макар разликите. Потвърди го и македонският министър председател – Зоран Заев.

„ Надявам се, че ще се доближим до решение, което е задоволително задоволително и за двете страни, тъй че и на двете да се резервира достолепието. Защото по този начин се построяват трайни и издръжливи приятелства”, разяснява Заев.

И в Атина, и в Скопие обаче има мощна опозиция против контракта сред двете страни. В гръцката столица националистите се готвят за митинг в неделя, в македонската стачкуваха през вчерашния ден.

„ Искат да ни вземат най-святото – да се откажем от личното си име и еднаквост. Това не се е случвало на никое място по света. За нас това е смешно!”, разяснява Ана Бобинкова-Мияковска, ръководител на македонското гражданско съдружие „ Прераждане”.

Протестиращите събраха 14 000 подписа и настояват, че резултатът от договарянията с Атина няма да е здрависване, а пестник.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР