Македонският премиер Зоран Заев коментира през Фейсбук ситуацията с Илинден,

...
Македонският премиер Зоран Заев коментира през Фейсбук ситуацията с Илинден,
Коментари Харесай

Заев призна, че политиците грешат, но приятелството остава

Македонският министър председател Зоран Заев разяснява през Facebook обстановката с Илинден , възмущението на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова за мълчанието на Борисов от думите му, мненията на Захариева, Бойко, българското общество и медии.

" Виждам, че в другарска България има обществен деба т дали ние двете страни и двата народа построяваме откровено другарство и съдействие. Искам всички жители, критиците в Македония и България да нямат алтернатива, другарството и съдействието са откровени ", написа Заев в обществената мрежа.



" Вече повече от година честваме дружно общи моменти от историята сред двата народа, няколко пъти дружно означаваме исторически събития . Аз съм първият министър-председател на Македония, който в Благоевград се поклони пред паметника Гоце Делчев по време на взаимните празнувания и отбелязвания на празника. Моят другар Борисов е първият български министър председател, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Скопие ", добавя Заев.

Той добавя, че двамата министър председатели са се поклонили пред паметника на цар Самуил в София, дружно са били и в Рим, във Ватикана, да празнуват светите братя Кирил и Методий , а Борисов особено е дошъл в Скопие да се поклони пред паметника на Холокоста.

" Скъпи другари и братя от България , откровено градим другарство, което няколко десетилетия обратно беше изгубено. Това е загуба и за двете страни. Нека не се връщаме обратно ", разяснява македоснкият министър председател.

 Захариева е дала отговор добре на Нинова за Заев
Захариева е дала отговор добре на Нинова за Заев

Борисов не желае тази тематика, желае акцент на армията, само че знае, че свободните медии ще отразят Илинден

" Това е нашият ангажимент към децата ни . Понякога може и да не сме задоволително деликатни ние политиците , от време на време вършим неточности , само че ви убеждавам, че това е просто немарливост, тъй като откровено желаеме съдействие и другарство , както го и подписахме в съглашението ", добавя той.

" Можем ли да забравим по какъв начин министър председателят Борисов и министър Захариева се бориха за Македония в съвета на министрите на Европейски Съюз и Съвета на Европа, та Македония да получи дата за започване на договаряния с Европейски Съюз? Те се бориха като за личната си страна ", изяснява Заев.

 Отговорната позиция по отношение на Македония - съгласно Нинова е бъдеще нестабилно
Отговорната позиция по отношение на Македония - съгласно Нинова е бъдеще нестабилно

Нинова желае мир на Балканите, само че не и да се пренаписва историята

Македонският министър председател разяснява, че не може да се вършат на слепи и глухи, когато виждат и чуват всичко, което България е направила и е съумяла да помогне на Македония за приемане на покана за участие в НАТО, " не видя ли цяла Европа по какъв начин България оказва помощ на Македония и Западните Балкани да се приближават до Европейския съюз ".

" Никога няма да забравим това другарство, което беше потвърдено с каузи . Благодарни сме и го почитаме доста. Така че дружно ще честваме предишното си и в основите на това минало ще продължим да градим нашето споделено бъдеще . Заедно ще бъдем като едно семейство и със съдружници от Европейския съюз и НАТО. "

 Борисов усеща положителен резултат от Договора с Македония Обновена
Борисов усеща положителен резултат от Договора с Македония

Чества със Заев в Благоевград 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР