Македонският премиер Зоран Заев каза, че ще подаде оставка, ако

...
Македонският премиер Зоран Заев каза, че ще подаде оставка, ако
Коментари Харесай

Заев ще подаде оставка, ако сделката за името на Македония не бъде одобрена на референдум

Македонският министър председател Зоран Заев сподели, че ще подаде оставка, в случай че съглашението с Гърция за преименуването на страната му на Северна Македония, не бъде утвърдено на референдум, съобщи " Катимерини ".

Той въпреки всичко изрази убеденост, че договорката за името ще бъде подкрепена с задоволително болшинство на референдума, който ще се организира есента. Според него съглашението ще получи 75 или даже 85% поддръжка в сходство на % жители, които желаят балканската страна да се причисли към Европейски Съюз и НАТО. И двата процеса зависят от уреждането на разногласието за името.

Заев добави, че правните му съветници сега изследват какво може да се направи, в случай че президентът Георге Иванов не поддържа съглашението, както към този момент разгласи.

По-късно през днешния ден се чака разширението на Европейски Съюз да е на дневен ред на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси в Люксембург. Позовавайки се на диалози с дипломатически източници, организация " Ройтерс " написа, че на Съвета ще се прояви съпротивата на Франция, Холандия и частично Дания, които ще чакат повече промени от Албания и Македония, с цел да се съгласят те да получат покана за договаряния.

Тирана и Скопие срещат поддръжката на доста европейски столици (и на Еврокомисията, която тази пролет предложи начало на преговорите), а представители на Европейски Съюз неведнъж са свързвали евроинтеграцията на Македония с разрешаването на разногласието за името с Гърция, което и стана по-рано този месец. Скопие бързаше с решението, с цел да може тематиката да е на дневен ред както на днешния Съвет по общи въпроси, по този начин и на Европейския съвет в четвъртък и петък.

НАТО разгласи, че ще даде покана на Македония на срещата си на върха другия месец, въпреки присъединението към алианса да зависи и от други фактори.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4815)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР