Македонският премиер Зоран Заев е в Берлин за срещи с

...
Македонският премиер Зоран Заев е в Берлин за срещи с
Коментари Харесай

Среща на Заев и Меркел днес може да въвлече Германия в спора за името с Гърция

Македонският министър председател Зоран Заев е в Берлин за срещи с канцлера Ангела Меркел и други представители, както и за тирада в централата на фондация " Фридрих Еберт ", заяви пресслужбата на кабинета в Скопие. Според канцеларията на Меркел двамата ще обсъдят " двустранни връзки, европейски политически и районни въпроси. "

Само ден преди визитата - оповестено в петък - немският водач приказва по телефона с гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас. Според управляващите в Атина, представени от организация МИА и гръцката телевизия " Скай ", Ципрес е настоял в диалога за потребността от дефинитивно решение в разногласието за името на Македония. Двамата се разбрали да продължат разговора си на неофициалната среща на водачите на Европейски Съюз този петък.

За македонското издание " Нова " анализатори разясняват, че Берлин оказва напън, с цел да се реши по-бързо въпросът за името. " Нова " цитира Люпчо Петковски от организацията " Евротинк ", съгласно който включването на Меркел е явен сигнал за интернационално ходатайство в диалозите и за съществуването на " мощна интернационална самодейност " за казуса. Позициите на двете страни са " надълбоко асиметрични ", само че процесът наподобява се движи по " одобрена динамичност ", поради че двустранните срещи Меркел-Ципрас и Меркел-Заев са били замислени по-отдавна или предстоящи.

Някои гръцки медии към този момент пишат че " Гордиевият възел би могъл да се пресече с интернационална конвенция, утвърдена от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. " В последните дни и гръцки, и македонски издания пък регистрират, че в договарянията за името, почнали всъщност предходната седмица, към този момент са довели до компромис по три от седем точки, както сподели самият Заев. На втората си среща по тематиката във Виена в понеделник и вторник предходната седмица външните министри на двете страни се схванаха, че ще продължат договарянията със наложителен акцент върху двустранния формат, само че и с интернационалните медиатори като пратенника на Организация на обединените нации Матю Нимиц.

В Скопие обаче се чуват разнообразни разновидности за това докога би трябвало да се реши въпросът. предходната седмица източници от кабинета на Заев говореха за опция това да стане до март, а министър председателят през вчерашния ден загатна като краен период юли и срещата на НАТО, на която Македония се надява, в случай че въпросът е решен, да получи покана.

За пръв път Меркел и Заев се срещнаха двустранно в коридорите на срещата за Западните Балкани в Триест, която е част от така наречен Берлински развой и която се организира през юли.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4680)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР