Македонският премиер Димитър Ковачевски заявява в интервю за телевизия „Ал

...
Македонският премиер Димитър Ковачевски заявява в интервю за телевизия „Ал
Коментари Харесай

Ковачевски: ЕС да започне възможно най-бързо преговори с РСМ за членство

Македонският министър председател Димитър Ковачевски декларира в изявление за телевизия „Ал Джазира“, че Северна Македония има ясна цел и това е започване на договаряния с Европейския съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

В изявлението той споделя, че „заложник на това несъгласие е и Албания“.

„Трябва допустимо най-бързо да се отвори процесът на договаряния за Република Северна Македония, а също и за Албания. Нека не забравяме, че пленник на българското несъгласие, с изключение на нашата страна, е и прилежащата Република Албания за започването на договарянията. И когато тази наша позиция бъде призната от всички членки на Европейския съюз, тогава би трябвало да се състои първата междуправителствена конференция с ЕС“.

Ковачевски акцентира, че Северна Македония е изпълнила всички условия за започване на договаряния. По думите му македонското законодателство е хармонизирано с европейското повече от 45%.

Той означи, че договорът за добросъседство с България е основата за решение на проблемите.

„Смятам, че историческата комисия не е нещо ново сред Република България и Република Северна Македония, в противен случай. Такива исторически комисии съществуват сред Германия и Полша, да вземем за пример, съществува сред нашата страна и Гърция, която към момента работи. Впрочем основно е за такива комисии е тяхната работа да не се инструментализира и да не се политизира едностранно“.

Часове преди този момент в Солун, на срещата на Процеса на съдействие в Югоизточна Европа, Ковачевски акцентира, че отварянето на процеса на евроинтеграция би трябвало да стане през юни под френското председателство и без в допълнение отсрочване.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР