Македонският портал Трибуна разпространи видео от подпалването на Българския културен

...
Македонският портал Трибуна разпространи видео от подпалването на Българския културен
Коментари Харесай

Показаха кадри от подпалването на българския клуб в Битоля

Македонският портал " Трибуна " популяризира видео от подпалването на Българския културен клуб " Иван Михайлов " в Битоля.

Опожаряването на входната врата бе осъществено от артиста Ламбе Алабаковски в ранните часове на 4-ти юни. От фрагментите ясно се вижда по какъв начин Алабаковски идва с велосипед и по-късно изсипва запалителна течност пред входа на клуба.
Прочетете още
 Битоля подпалване

От видеото излиза наяве, че самият той е леко потърпевш при опожаряването. Няколко дни след осъществяването на закононарушението той се съобщи на полицията в града, където неговият брат работи на управителна служба, предава БГНЕС. Ламбе Алабаковски бе арестуван единствено за няколко дни и по-късно бе пуснат на независимост. По време на антиевропейските митинги в края на месец юни той бе измежду " водещите звезди ". По време на един от митингите той се качи на сцената и подпали договорите с България и Гърция.

 Битоля подпалване

За разлика от направилият закононарушението Алабаковски, ръководителите на Българския културен клуб " Иван Михайлов " си завоюваха нови главоболия, откакто сами отстраниха вредите: В края на предходната седмица Комисията за попречване и отбрана от дискриминация направи обиск на клуба. В писмото си от Комисията даже заплашиха управлението на клуба, че ще извърши обзор на документите и на пространствата и че ще прибере копия от документи.

 Битоля подпалване

Откриването на Българския културен център „ Иван Михайлов” в Битоля през април провокира вълна от антибългарска акция, в която интензивно взе участие политическият хайлайф на РСМ, който упрекна България в провокация поради несъответствуващия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна даже до апели за прекратяване на Договора за добросъседство и съдействие.

 Битоля подпалване

На 21 април, единствено седмица след отриването му, министър председателят на районен съд Македония Димитър Ковачевски съобщи, че до дни ще станат известни стъпките, които вероятно ще се подхващат по отношение на регистрацията на гражданското съдружие „ Ванчо Михайлов” и откриването на културния център с това име в Битоля.

 Битоля подпалване

Според него, събитието по откриването на този център е „ било освен това от провокация, тъй като е разбудило духовете от предишното, защото става въпрос за персона, която е била помощник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска страна на [Анте] Павелич”.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР