Македонският парламент започна своята сесия, в дневния ред на която

...
Македонският парламент започна своята сесия, в дневния ред на която
Коментари Харесай

Парламентът на Македония разглежда промените в Конституцията

Македонският парламент стартира своята сесия, в дневния ред на която държавното управление показа предлагането за промени в конституцията на страната. Измененията са в сходство със съглашението с Гърция за смяна на името - Република Северна Македония.

Премиерът Зоран Заев акцентира, че в този момент най-голямата отговорност за бъдещето на страната е в ръцете на законодателите. Той прикани всички да гласоподават по собствен избор, изключително тези, които се двоумят и мислят по какъв начин да гласоподават.

„ Погледнете към бъдещето, бъдещето на вашите деца “, сподели министър председателят, като добави, че волята на жителите е страната да продължи напред.

Според него другият избор ще хвърли Македония в изолираност и ще възвърне политическите контузии, които страната е претърпяла през последните 27 години и изключително през последните няколко години.

" Гласът за европейското бъдеще на Македония ще води страната до пълноправно участие в НАТО и Европейски Съюз. Трябва да решите дали ще реализираме доста или ще загубим доста “,добави министър председателят.

Той прикани разделянето на партийна линия да завърши и да бъде реализирано помиряване във връзка със събитията от 27 април 2017 година, когато се стигна до кървави конфликти в Народното събрание в Скопие. Тогава навалица съперници на СДСМ нахлу в Народното събрание и фотографията на Заев с окървавено лице обиколи света, напомня БГНЕС. 

Правителството е готово за приемане на промените на конституцията, само че те да бъде в духа на съглашението от Преспа.

Илия Димовски от ВМРО-ДПМНЕ преди гласуването на дневния ред изиска да се отдръпна въпросът, тъй като, както сподели той, този въпрос не е получил доверие нито на избори, нито на референдума. 39 депутати гласоподаваха за предлагането на Димовски, а 67 -  против.

Премиерът Зоран Заев разгласи, че в случай че не получи поддръжка за промени на конституцията, ще разгласи предварителни избори. Коалиционният сътрудник в държавното управление на Заев, Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети, разгласи обаче, че не желае предварителни избори.  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР