Македонският парламент прие закона за ратифициране на Северноатлантическия договор със

...
Македонският парламент прие закона за ратифициране на Северноатлантическия договор със
Коментари Харесай

Северна Македония ратифицира договора за НАТО

Македонският парламент одобри закона за одобрение на Северноатлантическия контракт със 114 гласа „ за “.
Законът ще влезе в действие, откакто Испания ратифицира Протокола за участие на страната в НАТО, съобщи БГНЕС.
По-рано ръководителят на Народното събрание Талат Джафери означи в речта си, че пътят на Северна Македония към НАТО, гледан през призмата на последните три десетилетия, въобще не е елементарен и преплетен с доста бурни моменти.
„ Той стартира през 1993 година, когато тогавашния парламент одобри „ Решението за участие в Северноатлантическата договорна организация - НАТО “, с което депутатите недвусмислено и уверено показаха готовността си да станат нейна членка и дефинираха пътя на неотдавна получилата самостоятелност страна “, сподели Джафери.
Той напомни, че през последвалите години Народното събрание е приел четири заявления в поддръжка на интеграцията на страната в НАТО.
" През годините в съюзничество с Алианса подготвихме армията и страната съгласно стандартите на НАТО и изпълнихме критериите за участие ", сподели още Джафери.
И ръководещи, и съпротива приветстваха ратификацията на контракта.
Депутатите от СДСМ Йован Митрески и от ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски се обърнаха към Народното събрание във връзка приемането на закона.
" Днес пишем история и сме участници в исторически миг за страната ни, миг, който дефинира нашето бъдеще и проправя пътя към непоклатимост, развиване и разцвет ", съобщи координаторът на парламентарната група на СДСМ Йован Митрески.
Координаторът означи, че посредством позитивните и новаторски политики, както външно, по този начин и вътрешно, Македония се е трансформирала от „ заробена страна “ в позитивен образец за Балканите, образец за това по какъв начин се развиват и поддържат добросъседски връзки, по какъв начин се позволяват десетилетни разногласия с съществуването единствено на благосклонност, почтена мисъл и визия за бъдещето.
„ Нашата непоклатимост и сигурност в никакъв случай повече няма да бъдат поставяни под въпрос. Бъдещето на страната ни е обезпечено “, сподели Митрески.
Той поздрави водача на СДСМ Зоран Заев, който „ с лидерската си визия и храброст е съумял да се оправи с казуса, измъчващ страната от десетилетия и блокиращ с години нейния евроатлантически път. Депутатът засяга Преспанският контракт, затворил най-трудния въпрос с южната съседка Гърция.
Митревски поздрави и опозицията, че най-сетне е приела да стане член на НАТО под новото конституционно име Република Северна Македония. Координаторът на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски означи, че ВМРО-ДПМНЕ постоянно е била за присъединението на Северна Македония към НАТО.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР