Македонският парламент прие проектозакона за ратификация на договора за приятелство,

...
Македонският парламент прие проектозакона за ратификация на договора за приятелство,
Коментари Харесай

Коста Филипов: Скопие ратифицира Договора за добросъседство в брилянтен момент

Македонският парламент одобри проектозакона за ратификация на контракта за другарство, добросъседство и съдействие с България. " За " гласоподаваха 61 депутати, а 1 се въздържа. Министерство на външните работи на Република България приветства решението на Народното събрание на Република Македония. Това оповестиха от пресцентъра на Външното ни министерство. С Коста Филипов, дълготраен сътрудник на Българска национална телевизия в Скопие, разговаряхме по тематиката.

Никой от парламентарната група на ДПМНЕ не влезе в парламентарната зала и бойкотираха Народното събрание. Цялата тактичност на ръководещите да изберат прецизен миг за вкарването и гласуването в пленарна зала на контракта беше брилянтна и с огромна доза приемливост към опозицията, изясни Коста Филипов. " Много значимо беше да има цялостна пленарна зала, пък дано някой от тях да гласоподава " срещу ". Това основава по-сериозна легитимност на документа, който се приема. Но новото управление с нищо не се разграничава от остарялото. Една от първите срещи, които Зоран Заев организира с новия водач на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, беше таман на тази тематика, че би трябвало да влязат в пленарна зала, тъй като предстоят доста значими гласувания, като това на Закона за езиците, ратификацията на контракта с България. Те отново отхвърлиха, тъй като съдът удостоверил задържането с още няколко дни на членовете на организацията им. "

След приемането на проектозакона от Народното събрание на Македония, в този момент би трябвало да се подпише Указът от Президента на Македония. Това ще е доказателство за решителност на държавното управление на Зоран Заев, да върви по европейския път на интеграция, акцентира Филипов.

Първата стъпка е направена на 15 януари 1992 година, когато България признава самостоятелна Македония. Има знак и в този акт на македонския парламент точно на 15 януари 2018 година да се ратифицира договорът, добави той. Проблемните въпроси сред България и Македония ще се изглаждат от комисия, която ще работи мъчно. Необходими са корекции в просветителната система, свързани с общата ни история.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР