Македонският парламент одобри конституционните промени за смяна на името на

...
Македонският парламент одобри конституционните промени за смяна на името на
Коментари Харесай

Парламентът в Македония одобри новото име на страната

Македонският парламент утвърди конституционните промени за промяна на името на страната. За промените в главния закон на страната гласоподаваха 67 депутати, 23 бяха срещу, а четирима се въздържаха.
С измененията се планува в Конституцията името Република Македония да бъде сменено със Северна Македония - според контракта от Преспа, който министър председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас подписаха на 17 юни. С това историческо съглашение се поставя завършек на разногласието сред двете страни за името и се открива опция Македония да стане пълновръстен член на НАТО и да стартира договаряния за влизане в Европейски Съюз.
Второто изменение се отнася до Преамбюла на Конституцията на Република Македония, тъй че думите " решения на Антифашисткото заседание за национално избавление на Македония " се заменят с думите " Провъзгласяване на първата сесия на Антифашисткото заседание за национално избавление на Македония " и се прибавя Охридското рамково съглашение. Това беше подкрепено от 65 депутати, срещу гласоподаваха 18 и 8 се въздържаха. АСНОМ е антифашисткото заседание за национално избавление на Македония, което работи в края и директно след Втората международна война /1939-1945 г./, т.е. върховен законодателен орган.
Македонският парламент има 120 депутати. Процесът по приемане на конституционните промени би трябвало да завърши доникъде на януари 2019 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР