Македонският научен институт поиска българското правителство да постави осем задължителни

...
Македонският научен институт поиска българското правителство да постави осем задължителни
Коментари Харесай

Македонският научен институт иска в Скопие да си признаят, че говорят български

Македонският теоретичен институт изиска българското държавно управление да сложи осем наложителни условия на Скопие по отношение на упованието Северна Македония да получи дата за начало на договарянията с Европейски Съюз в средата на октомври.

Академичната организация е основана още през 1923 година и има за съществена цел да изследва историята на Македония.

Македонският теоретичен институт желае да се признаят българските корени на популацията в историко-географската област Македония, в това число и в рамките на днешната Северна Македония, да се осъдят политическите убийства и репресии против българи след 1944 година, да се трансформират учебниците и помагалата, да се отстранят надписите върху монументи и музейни експонати с антибългарско наличие, да се премислят националните празници, ориентирани непозволено против българите и българската страна.

Освен това би трябвало да са прекрати езика на омразата към българите в медиите, да се признае, че формалният език съгласно конституцията на Северна Македония е образуван на основата на български приказва, както и да се дават цивилен и политически права на българите, идентични с правата на другите етноси в Северна Македония с включването им в конституцията.

Очаква се още тази седмица държавното управление да образува публична позиция преди срещата на върха на Европейски Съюз по-късно през октомври, която ще разиска европейската интеграция на Северна Македония. Кабинетът към този момент разгласи, че няма да спъва Скопие, само че ще сложи ясни условия да " не си играе повече с историята " и при нужда ще я спре по време на преговорния развой.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР