Македонският министър на външните работи Буяр Османи даде напътствия на

...
Македонският министър на външните работи Буяр Османи даде напътствия на
Коментари Харесай

Османи даде акъл на Ангел Димитров

Македонският министър на външните работи Буяр Османи даде упътвания на съпредседателя на българо-македонската историческа комисия проф. Ангел Димитров. Османи даже забрани на Димитров да се произнася по политически въпроси.

Коментарът на Османи бе във връзка на информацията на Агенция БГНЕС за изявлението на Димитров в предаването на Милена Милотинова по " България он ер ". В него Димитров сподели, " сега районен съд Македония изрично не се държи като претендент за член на Европейски Съюз ". Посегателствата против българските клубове, освиркването на българския химн по време на мача, проф. Димитров разяснява със " за жалост, от 2019 година насам виждаме едно връщане към общоприетоо пропагандно политическо държание там, което припомня за началото на 90-те години. В прочут смисъл даже за втората половина за 1940-те години, когато България беше оповестена за зложелател на комунистическа Югославия, и на новосъздадената република Македония. Аргументите, които в този момент виждаме до какъв брой са законни или не българските сдружения в РСМ стартират да припомнят поразително за духа на закона за Македонска национална чест. Абсурдни са изказванията, че българските клубове вредят на македонската чест ", сподели още проф. Димитров и добави: Учуден съм от един необикновен абсурд: Ако името на Иван Михайлов се счита за незаконно и обиждащо националните усеща, тогава би следвало да забранят и партията Вътрешна македонска революционна организация, тъй като Иван Михайлов е началник на тази партия. След 1944 година доста българи бяха гонени и убити даже под знака " вмро-исти " ; тъй че има двоен абсурд: когато държавните органи не могат да създадат разграничение сред организацията и нейният началник, - от една страна; и назад - когато самата организация спекулира с това име, употребявайки го напълно правомерно, само че изповядва напълно друга идеология и политически планове, счита още проф. Димитров.

Ето и цялостното изявление на Буяр Османи от през днешния ден: Ангел Димитров първо не е политик. Той е историк. Препоръчвам му да се занимава с история, а не с политика. Според мен един от главните правила на Договора с България е да отделим тези две неща - политиката на политиците, историята на историците. Ангел Димитров явно показва някаква политическа упоритост. Още един път ще му кажа - концентрирай се върху идната среща на историческа комисия и се приготви за нея, тъй като има кой да приказва за политика.

Припомняме, че проф. Ангел Димитров е първият български консул, а по-късно и дипломат в Скопие. След това той бе наш дипломат и в прилежаща Сърбия. Димитров има основна роля при оказването на помощ на РСМ в едни от най-трудните ѝ години след оповестяването на нейната самостоятелност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР