Македонският Медена земя (Honeyland) влезе в надпреварата за филмовите награди

...
Македонският Медена земя (Honeyland) влезе в надпреварата за филмовите награди
Коментари Харесай

Македонски филм е номиниран за две награди Оскар

Македонският " Медена земя " (Honeyland) влезе в конкуренцията за филмовите награди " Оскар " с две номинации - най-хубав документален филм и най-хубав чуждоезичен филм.
Лентата от прилежаща Северна Македония към този момент е обрала куп награди, като може да се похвали и с купата „ най-награждаван филм на фестивала в Сънданс “, тъй като си потегли с цели три оценки предходната година.
В продукцията се споделя за Атидже Муратова - последната жена, отглеждаща диви пчели в Европа. Тя и майка й, която е прикована на легло, са единствените поданици на дребното селце Бекирлия, в което живеят без течаща вода и без електричество.
„ Медена земя “ е дело на Тамара Котевска и Любомир Стефанов. Сниман е в продължение на три години. Събрани са 400 часа материал. Малобройният екип на документалистите отпътува за региона на р. Брегалница да прави късометражка на екологична тематика и инцидентно попада на „ естествените “ кошери на Хатидже (видимо проведени с човешка интервенция, само че поместени в процепи в скали, дървесни хралупи и прочее), а с помощта на тях – и на нея. Бекирлия, турското селце, от което е пчеларката, е напуснато, както и доста други в покрайнините, още през 50-те години на ХХ век поради конвенция сред Югославия и Турция за „ замяна “ на мюсюлманско и християнско население сред двете страни.

Животът на Хатидже се трансформира, когато наоколо се нанася номадско семейство със седем шумни деца и домашни животни. Тя се сближава с тях и ги научава по какъв начин да събират мед, само че скоро бащата в фамилията - Хюсеин, взема решение да загърби нейните способи в желанието си да печели повече пари. Макар че новите съседи са избавление от изолацията и самотата, те заплашват препитанието на Хатидже.
Според ревю във в. " Ню Йорк таймс " той споделя " сюрреалистична, само че трогателна история за човешката битка, неизменност, връзките с другите хора и с Майката природа ". Гай Лодж в ревю за " Варайъти " отбелязва: " Като се стартира от меда, всичко в този филм е органично. " Британският " Таймс " написа: " Макар да стартира като медитация върху компликациите и ритъма на селския живот, филмът се трансформира в нещо по-интимно. " " Атлантик " го назовава " рядко срещан документален филм за природата, който е и надълбоко персонален ". " Чувствителността както към човешките грижи, по този начин и към удивителната хубост на природата трансформира " Медена земя " в изключително занимателен документален филм. "
Ревютата в агрегатора Rotten Tomatoes му дават 99% утвърждение и междинен рейтинг от 8.36/10. В " Метакритик " лентата има 86 от 100 вероятни точки въз основа на 26 ревюта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР