Македонският език на кирилица остава единственият официален език на цялата

...
Македонският език на кирилица остава единственият официален език на цялата
Коментари Харесай

Македонският език на кирилица остава официален за цяла Македония

Македонският език на кирилица остава единственият формален език на цялата територия на Република Македония и за прилагане в нейните интернационалните връзки. Това гласи изказването на държавното управление по отношение на погрешните вести и за използването на Закона за потребление на езиците в Македония.

„ Законът за потребление на езиците в Република Македония е признат според плануваните процедури в Народното събрание на Република Македония. Опозицията имаше всички благоприятни условия да взе участие в подобряването на закона. Самата съпротива реши да не взе участие в политическия развой на приемане на Закона за потреблението на езиците. Неучастието й не изключва политическата отговорност за отхвърли им да вземат участие в насърчаването на правата на жителите в нашата страна “, настояват от държавното управление на Зоран Заев.Оттам показват, че подправените или неоснователни изказвания за хипотетична спомагателна тежест върху бюджета и за нови работни места са просто оправдания и трудности от страна на опозицията. Изпълнението на законовите разпореждания, както акцентира държавното управление, е обвързване на всички институции, обхванати от неговото осъществяване.

Агенцията за потребление на езика ще обслужва общините и другите институции в селищата, в които болшинството от жителите са македонци. В тези градове, при положение, че жител от албанска, ромска, босненска, сръбска, турска или друга етническа общественост се нуждае от документ, който е на различен език, от централната организация ще им дават услуга на техния майчин език, който те най-добре схващат.

Правителството в Скопие показва, че не е правилно също по този начин изказванието, че има няколко публични езика в страни с няколко самостоятелни елементи и че този закон заплашва единния темперамент на Македония.

Законът, както акцентира кабинетът, не вкарва цялостно двуезичие, не цялата територия на Република Македония, нито във всички области на правния ред.

“В интернационалните връзки, защитата, централната полиция и паричната политика македонският език е единственият формален език в Република Македония, както е несъмнено от Закона за потреблението на македонския език от 1998 година насам.

Според заключението на държавното управление, законът за потребление на езиците ще бъде изпратен на Венецианската комисия от Министерството на правораздаването за мнение, като всички вероятни забележки ще бъдат включени в текста на този закон. Това подсигурява цялостно сходство с европейските стандарти.

“Всички са спечелили с този закон, Македония не губи нищо и получава доста ”, настояват от държавната пресслужба.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР