Македонските политици винаги съзират коварство зад действията на България. Това

...
Македонските политици винаги съзират коварство зад действията на България. Това
Коментари Харесай

Филипов: Македонските политици винаги съзират коварство зад действията на България

Македонските политици постоянно съзират лукавство зад дейностите на България. Това сподели в ефира на „ Твоят ден ” по NOVANEWS журналистът Костадин Филипов по отношение на визитата на българската делегация в Битоля и последвалите реакции. По думите му даже и при най-добронамерените дейности от нашата страна, съседите ни постоянно са търсили заден подтекст. 
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 319
„ По време на всички рецесии, през които сме помагали на Северна Македония, постоянно се е търсело лукавство и някакви стратегически резултати. Думата провокация постоянно е била на устата на политиците в Македония. Говорят се клишета. Не могат да излязат от матрицата, която остарялата югославска политика сътвори. В РСМ бяха подразнени от това, че там отиде консолидирана българска делегация. Именно поради това политическата реакция след визитата ни при откриването на културния център беше толкоз сериозна ”, изясни той.

Според Филипов позицията на България за ветото върху РСМ би трябвало да бъде тази, която е дефинирана в декларацията на Народно събрание, в решенията на Консултативния съвет.

„ Това е държавна позиция. Затвърждаване на тази позиция ще бъде и увещание за някои политици, за които има подозрение, че биха могли в последния миг да вземат някакво друго решение отвън законните български институции. Такива клюки имаше за премиера. Но последно време доста добре аргументира позицията си и няма да вземе никакво решение, отвън ръководещата коалиция ”, добави той.

По думите му македонски публицисти играят ролята на съветници и се пробват да моделират политиката на своите държавници.

„ В материал на сътрудник от РСМ беше разказана концепцията, че до края на френското председателство въпросът с ветото на Македония би трябвало да бъде решен и да се окаже напън над страната ни ”, изясни той.

Костадин Филипов е на мнение, че влизането на РСМ в Европейски Съюз ще донесе позитиви за целия район.

„ Македония върви в пакет с Албания. Можем да чакаме изхабяване на сръбското въздействие в тези две страни. Ще има стопански позитиви също, ще се увеличи доверието и стабилността в района. Иска ми се тлееюият спор сред РСМ и България да се реши допустимо най-бързо, само че не това да става за сметка на българските държавни ползи ”, разяснява още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР