Македонски културен клуб се очаква да отвори врати в Благоевград

...
Македонски културен клуб се очаква да отвори врати в Благоевград
Коментари Харесай

В Благоевград откриват македонски културен клуб, общината излезе с протестна декларация


Македонски културен клуб се чака да отвори порти в Благоевград тази неделя, 30 октомври. Той ще носи името на поета Никола Вапцаров.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 707
Общинският съвет в Благоевград остро се опълчи на идното разкриване на клуба, като на последното си съвещание съветниците одобриха и специфична декларация. В нея те дефинират като антибългарска провокация разполагането на македонския културен клуб на територията на община Благоевград, съобщи Българска национална телевизия.

" За нас е безспорен исторически факт, че македонската нация е основана изкуствено от Коминтерна през 1934 година, че единствената причина за съществуването и е да обслужи ползите на болшевишката партия и Съветския съюз и за задачите на непозната страна ", се споделя в документа.

" За нас като БЪЛГАРИ и поданици на ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ е извънредно огромна засегнатост и провокация, на популярен български стихотворец, като Никола Йонков Вапцаров да се натрапва непознато национално съзнание! Водени от всичко това, ние общинските съветници в Общински съвет Благоевград, считаме, че основаването на сходен център в нашия град е груба провокация и проява от страна на нелегитимни за нашето право организации ", се споделя още в текста.

Декларацията на общинския съвет в Благоевград пък стана мотив за реакция от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония. Оттам разпространиха позиция, в която се показва, че Министерството на външните работи осъжда непремерените квалификации в наличието, които се отнасят за македонския народ.

" Очевидно е, че такива заявления са срещу напъните на двете държавни управления за създаване на доверие сред народите на двете страни и срещу духа на Договора за другарство и добросъседство, чиято съществена цел е тъкмо тази - да построява другарство и взаимно почитание ", се споделя в известието на Министерство на външните работи на Република Северна Македония.

Днес министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски изрази мнение, че отварянето на културни центрове каквито са българските в Битоля и Охрид, както и македонският в София, а скоро и в Благоевград, ще допринесат за доближаване сред хората от двете страни.

" В неделя аз ще бъда в Скопие, само че ние в Министерството на културата и държавното управление приготвяме документите за отваряне на македонски културен център в Благоевград. Ще бъде изпратено искане за това до българското държавно управление в София, където към този момент има отворен подобен център. Вярвам, че отварянето на културни центрове е метод за доближаване сред жителите, страните и институциите ", сподели Ковачевски, представен от македонски медии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР