Македонски културен клуб на името на Никола Вапцаров ще бъде

...
Македонски културен клуб на името на Никола Вапцаров ще бъде
Коментари Харесай

Откриват македонски културен клуб в Благоевград, местната власт го нарече груба провокация

Македонски културен клуб на името на Никола Вапцаров ще бъде открит в неделя в Благоевград, а за формалната гала от Скопие ще дойде делегация на ВМРО-ДПМНЕ отпред с водача Християн Мицкоски, заяви македонският в. " ". 

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски късно снощи отказа поканата на уредниците, само че прикани всички, които имат опция, да бъдат в българския град на 30 октомври, тъй като откриването на културни центрове е метод за доближаване освен на жителите, само че и страните.

Инициативата за основаването на клуб " Никола Вапцаров " е на македонска организация от диаспората, само че министър председателят Ковачевски разгласи, че и страната е помогнала. Покана за присъединяване е изпратена и до посолството на Македония в София и новия дипломат Агнеса Руси Поповска, която през вчерашния ден се срещна с българския министър на външните работи.

Обявеното разкриване на македонския клуб обаче провокира остра реакция от страна на Общинския съвет в Благоевград. На последната сесия съветниците одобриха специфична декларация, в която се показва, че  " основаването на сходен център в нашия град е груба провокация и проява от страна на нелегитимни за нашето право организации ".

" За нас е безспорен исторически факт, че македонската нация е основана изкуствено от Коминтерна през 1934 година, че единствената причина за съществуването и е да обслужи ползите на болшевишката партия и Съветския съюз и за задачите на непозната страна. За нас като БЪЛГАРИ и поданици на ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ е извънредно огромна засегнатост и провокация, на популярен български стихотворец, като Никола Йонков Вапцаров да се натрапва непознато национално съзнание! Водени от всичко това, ние общинските съветници в Общински съвет Благоевград, считаме, че основаването на сходен център в нашия град е груба провокация и проява от страна на нелегитимни за нашето право организации ", се споделя още в текста.

На конференция през днешния ден ръководителят на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков изясни, че приемането на декларацията се е наложило, защото самото съобщение за основаване на този клуб е съдържало погрешни неща и е било причина за основаване на напрежение, най-много в локалната общественост и респективно напрежение сред двете съседски страни. 

Общинският съвет никога не е търсил увеличаване на напрежението, тъкмо противоположното - задачата бе да се спрат всевъзможни опити за в допълнение нагнетяване, сподели още ръководителят на Общински съвет - Благоевград и добави, че декларацията цели навреме да отбрани позицията, че няма да се допусне напрежение и утежняване на добросъседските връзки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР