Mакедонски духовник се оплака от натиск на българските власти и

...
Mакедонски духовник се оплака от натиск на българските власти и
Коментари Харесай

Македонската църква се оплака от български натиск

Mакедонски свещеник се оплака от напън на българските управляващи и изключително консулите. Причина за реакцията на Преспанско-пелагонийския митрополит Петър е българския митинг против поругаването на паметника в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, починали при стълкновение с османски елементи през 1904 година, повдигнат в двора на църквата в село Клепач.

София стачкува, че

Според Преспанско-пелагонийския митрополит Петър, в чиято епархия попада църквата “Св. Архангел Михаил” в село Клепач, остарялата плоча не е счупена, а е сложена нова. Зад това деяние стоят всички поданици на село Клепач. Те са желали да изпратят обръщение, че не са съгласни с подправянето на историята от страна на България.

“Да, войводата Велко Скочивирчето или Скочивирски и осемте негови четници са починали в пердах с турската армия през 1904 година, само че те не са се борили за обединяването на Македония с България, както е пишело на паметника, а за независима Македония. Паметникът е подложен в интервала сред 1914 – 1918 година по време на Първата международна война, когато България е написала за “присъединяването на Македония към България”. Но всички селяни от Клепач са решили единомислещо да сменят плочата и да сменят тази част от наличието, а надписът да бъде на македонски език, тъй като измежду починалите има и техни директни родственици “, изясни духовникът за “Пресинг ТВ”, представен от БГНЕС.

Владиката Петър уточни, че съгласно конституцията църквата е отделена от страната и светската власт няма право да се намесва в църковните каузи, както и противоположното.

Според него задачата на българските политици е да показват църквата като своя и да потвърдят, че това население е българско, което няма връзка с действителността.

“Целта на такива провокации и напън е да се покаже, че не сме имали черква до 1958 година, когато е оповестена независима МПЦ, а оттова и че не е съществувала македонска нация”, сподели владиката Петър.

Той уточни, че през последните 20-тина години нямат никакви разногласия или недоразумение с БПЦ.

Той се оплака обаче, че са “подложени на провокации и напън от страна на българските политици, изключително консулите “.

“Откакто споделих на двама от тях, че не желая да идват при мен, нито аз да вървя при тях да се виждаме, започнаха да ни атакуват, да вземем за пример към смяната на иконата “Св. Троица”, която е в църквата “Св. Богородица” в Битоля до митрополията. Тя беше сложена неканонично и ние взехме решение да сложим нова, а те се пробваха да ни попречат да го направим”, твърди духовникът, представен от уеб страницата “Република.мк “ и БГНЕС.

На този декор македонският министър председател Зоран Заев сподели за следващ път, че се надява България да утвърди преговорната рамка на страната му за участие в Европейски Съюз още преди края на годината. Затова няма никакви сигнали от българска страна, само че македонските ръководещи не стопират да го повтарят.

Заев уточни, че напъните на еврокомисаря по разширението на Европейски Съюз Оливер Вархели, както и на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, имат за цел да се реализира съглашение и да имаме позитивно решение в края на годината.

" Усилията на Вархели и Мишел са до 14-17 декември когато ще се организира Съвета на Европа да има позитивно решение ", сподели Зоран Заев.

" Има прогрес с България в региона на двустранното съгласие. Все още не са дефинирани всички крачки и направления. За тях би трябвало да се водят договаряния...Има съществени и позитивни послания от България, на които ние желаеме да отговорим по същия метод - с позитивни послания. Аз имам вяра, че имаме умни хора, политици и специалисти в министерствата на външните работи, с цел да подсигуряваме положително настояще и положително бъдеще, както на македонците, по този начин и на българите, а и на всички жители на РСМ за по-добро бъдеще с нашия източен комшия, за който аз постоянно споделям, че сме приятелски народ ", сподели министър председателят.

На въпроса дали България ще одобри, че " те не са неестествен народ и нация основана след 1945 година Заев отговори: “Не желая да разясня избрани диалози, изявленията и изявления в медиите, тъй като българският президент Румен Радев и министър председателят Стефан Янев в никакъв случай не са споделили пред мен сходно нещо ".

" Те имат вяра в нашето другарство, нашето съдействие и добросъседство. Те схващат нуждата да оказват помощ от българска страна, както това усещаме и ние от македонска страна, тъй като е доста значимо каква история пишем през днешния ден. Никой от нас не желае ние да дадем дефинитивна оценка за историята. Историята, както написа в Договора за добросъседство, би трябвало да бъде мост за другарство и съдействие. Вярно е, че ни боли за избрани мнения, само че те там също реагират за избрани мнения у нас. Но, това не са публични мнения. Президентът Радев и министър председателят Янев пред мен като министър председател в никакъв случай не са споделили сходни неща ", добави Заев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР