Македонската църква в момента има едно половинчато решение, това е

...
Македонската църква в момента има едно половинчато решение, това е
Коментари Харесай

Горан Благоев: Македонците ще имат проблем с името на църквата си

Македонската черква сега има едно половинчато решение, това е първа стъпка, само че то основава повече проблеми, уточни в предаването „ Тази заран “ по bTV  журналистът, историк и политик от Горан Благоев  Горан Благоев Горан Благоев е български публицист и историк. Той е роден на 3 август 1967 година в гр..

Той разяснява решението на Св. Синод на Вселенска патриаршия да одобри в общение Македонската православна черква с името Охридска архиепископия.

Има принцип на поместност, т.е. на даденото място,  дадената страна и територия. Има поместна локална черква, която носи името на тази територия. Затова купата на нашия патриарх е митрополит Софийски, т.е. местоседалището му София и патриарх български, като Български се има поради територията не етноса “, изясни той.

„ Македонците упорстват, че те са наследници на Охридската архиепископия, което е обикновено, защото средището на тази архиепископия е в Македония. Обаче тази архиепископия не би била допустима, в случай че я нямаше църквата на едно българско царство, защото във всички документи на Василий Втори Българоубиец категорично се споделя, че: „ Ние заварихме главата
на тази черква в Охрид “. Тоест тази архиепископия без църквата на едно българско царство нямаше по какъв начин да съществува като самостоятелна “, уточни Горан Благоев  Горан Благоев Горан Благоев е български публицист и историк. Той е роден на 3 август 1967 година в гр..

„ Македонците ще имат проблем тъкмо с името на църквата си, тъй като, в случай че названието Охридска архиепископия е единствено за територията на Македония, какво става с три епархии на македонската черква отвън Македония, които са в Съединени американски щати,  Канада и Австралия, те са също част от тази черква “, означи журналистът.

„ Това решение е хвърлено някак си до развиването му на договаряния със Сръбската патриаршия “, счита той.

„ Аз се запитвам и Българската православна черква с кои очи ще излезе и ще каже: „ Охридската архиепископия е наше историческо завещание “, в случай, че 2017 година Господ им сервира на тепсия Македонската
православна черква,  когато те самите желаеха да ги приемате нашата черква “, сподели още Горан Благоев  Горан Благоев Горан Благоев е български публицист и историк. Той е роден на 3 август 1967 година в гр..

По думите му към този момент не е допустимо Българската православна черква да стане църква-майка на Македонската.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР