Македонската църква в момента има едно половинчато решение, това е

...
Македонската църква в момента има едно половинчато решение, това е
Коментари Харесай

Горан Благоев: Македонците ще имат проблем с името на църквата си

Македонската черква сега има едно половинчато решение, това е първа стъпка, но то основава повече проблеми, уточни в предаването  журналистът, историк и политик от Републиканци за България Горан Благоев.

Той разяснява решението на Св. Синод на Вселенска патриаршия да одобри в общение Македонската православна черква с името Охридска архиепископия.

Има принцип на поместност, т.е. на даденото място, дадената страна и територия. Има поместна локална черква, която носи името на тази територия. Затова купата на нашия патриарх е митрополит Софийски, т.е. местоседалището му София и патриарх български, като Български се има поради територията не етноса “, изясни той.

„ Македонците упорстват, че те са наследници на Охридската архиепископия, което е обикновено, защото средището на тази архиепископия е в Македония. Обаче тази архиепископия не би била допустима, в случай че я нямаше църквата на едно българско царство, защото във всички документи на Василий Втори Българоубиец категорично се споделя, че: „ Ние заварихме главата на тази черква в Охрид “. Тоест тази архиепископия без църквата на едно българско царство нямаше по какъв начин да съществува като самостоятелна “, уточни Горан Благоев.

„ Македонците ще имат проблем тъкмо с името на църквата си, тъй като, в случай че названието Охридска архиепископия е единствено за територията на Македония, какво става с три епархии на македонската черква отвън Македония, които са в Съединени американски щати, Канада и Австралия, те са също част от тази черква “, означи журналистът.

„ Това решение е хвърлено някак си до развиването му на договаряния със Сръбската патриаршия “, счита той.

„ Аз се запитвам и Българската православна черква с кои очи ще излезе и ще каже: „ Охридската архиепископия е наше историческо завещание “, в случай, че 2017 година Господ им сервира на тепсия Македонската православна черква, когато те самите желаеха да ги приемате нашата черква “, сподели още Горан Благоев.

По думите му към този момент не е допустимо Българската православна черква да стане църква-майка на Македонската.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР