Македонската страна настоява да се изпълнява подписаният през 2017 г.

...
Македонската страна настоява да се изпълнява подписаният през 2017 г.
Коментари Харесай

Бучковски: Искрени сме в желанието си да спазваме договора с България

Македонската страна упорства да се извършва подписаният през 2017 година Договор за другарство, добросъседство и съдействие с България. Това съобщи специфичният представител на районен съд Македония за договарянията с България Владо Бучковски в изявление за предаването „ Утрински брифинг ” на Слободна телевизия.
Последните изказвания на българския президент Румен Радев, че българското малцинство в Македония има проблеми, оставят усещането, че проблемите са непрекъснати, което не е по този начин, сподели Бучковски.
„ Ние се опитваме в ежедневната връзка, която имаме с представителите на българското външно министерство, да отхвърлим част от изказванията, които стигат до министерството за възможните проблеми, които имат българите в Македония. Съществува наклонност част от нашите сънародници, които се заявяват като българи, да недоволстват непрекъснато от отношението към тях. Особено през тези няколко месеца след блокадата на нашата интеграция в Европейски Съюз. Смятам, че схващат, че това не е преобладаващата атмосфера у нас. Проблемите несъмнено са в изгубеното доверие. Искрени сме в желанията си да изпълняваме контрактуваното на 1 август 2017 година ”, съобщи Владо Бучковски.
 Бучковски: Не договарям за разпарчетосването на Македония Бучковски: Не договарям за разпарчетосването на Македония
Специалният представител на македонското държавно управление за договарянията с България Владо Бучковски отхвърли да договаря в София за разпарче...
, Скопие подхваща разнообразни ограничения за възобновяване на доверието. След подписания контракт сред Македонския телеком и Българска национална телевизия се чака Българската национална телевизия да стартира да участва в публичния живот в Македония, с цел да може обществеността да се запознае с политиките и главните политически фигури в България.
По отношение на извършената среща на президента Радев с представители на службите за сигурност по отношение на постъпили тъжби от българи в Македония за техни проблеми с властта и оказван напън, съгласно някогашният министър председател излиза наяве, че евентуално въпросът за връзките сред Македония и България е част от предизборната акция.
„ На стадия, в който се намираме, Македония е главният коз, употребен както от държавното управление, по този начин и от опозицията, които ни убеждават, че, без значение от резултатите от парламентарните избори на 4 април, това ще бъде непрекъсната политика на което и да е българско държавно управление, сподели още Бучковски.
По повдигнатата от Любчо Георгиевски тематика Бучковски акцентира, че на някогашния министър председател и заслужават внимание и необорим спор.
„ Трябва да подготвим локалната общност за тематиките, които ще бъдат наложени в идния интервал, а това са тематиките за общата история. Ние в държавната коалиция имаме съдружен сътрудник, който прокарва тематиката за общата история, имаме съдружния сътрудник Павле Траянов, който споделя, че нямаме обща история. ” В тази атмосфера, в която са налице диалект на ненавист, неуважение към Георгиевски без съществени причини, би трябвало да изпъкне способността на министър-председателя и на държавното управление да води сериозен спор с показване на причини.
 Северна Македония подлага на критика Европейски Съюз за неналичието на ваксини Северна Македония подлага на критика Европейски Съюз за неналичието на ваксини
Европейският съюз би трябвало да направи повече, с цел да помогне на Северна Македония да получи ваксини против Covid-19, съобщи БГНЕС. По вре...
Македония има ясна позиция за македонския език и еднаквост, т.е. за действителността. Трябва да се признае действителността, че съществуват два разнообразни народа, които приказват разнообразни езици.
„ От другата страна е настояването на българската страна да се съгласим с общата история, а освен да повтаряме, че имаме обща история. Кое е това от общата ни история, според Договора, кои са тези събития и персони, които удостоверяват, че в предишното сме имали общи моменти, които би трябвало да останат и в общото ни бъдеще? Една е позицията на Георгиевски, а друга е на МПЦ, която, базирайки се на общата църковна история, изиска БПЦ да бъде църква-майка ”, сподели още в изявлението си Бучковски.
Когато вършим разбор на, аз предпочитам два момента: Първият е пропуснатият късмет на това искане от МПЦ БПЦ да стане църква-майка и когато пролича въздействието на Руската православна черква върху Синода на БПЦ. На второ място е че подписването на Преспанското съглашение, в което Борисов и Захариева имаха мощна роля като ръководители на Европейски Съюз.
„ Смятам, че това оказва съществено въздействие върху държанието на публична София, където съгласно тях гърците в договарянията с нас и Споразумението от Преспа са получили доста повече, в сравнение с имат със Споразумението за другарство и съдействие “, сподели Бучковски.
След подписването на Преспанското съглашение има сериозна смяна в отношението на публична София, където считат, че Гърция в договарянията с Македония е получила доста повече, в сравнение с България с подписването на Договора за другарство и съдействие, сподели специфичният делегат на районен съд Македония в България Владо Бучковски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР