Македонската столица и други градове в страната въвеждат полицейски час

...
Македонската столица и други градове в страната въвеждат полицейски час
Коментари Харесай

Скопие обяви пълна блокада за 3 дни и върна други мерки след рекорден брой заразени

Македонската столица и други градове в страната вкарват полицейски час от довечера, който ще продължи над 72 часа. Градският превоз стопира, а в цялата страна на следващия ден, 5 юни, е неработен ден. В редица градове отвън огромните ще е в действие полицейски час всеки ден от късния следобяд до рано сутринта на идващия ден.

Това внезапно връщане към ограничения, които бяха всекидневие за мнозина на Балканите напоследък, има просто пояснение - коронавирусът още веднъж се популяризира бързо.

Днес инфектираните с COVID-19 за 24 часа са 120 (при 953 теста), заяви здравният министър Венко Филипче. На конференция нощес той обвърза увеличението на случаите с неуважение на санитарните ограничения, останали в действие след рухването на рестриктивните мерки.

Близо 300 са инфектираните за три дни след седмици, в които новите случаи дневно бяха двайсетина, а от време на време под 10. На Балканите такива стойности сега са познати единствено в доста по-голямата като население Румъния. Досега върхът в Северна Македония бе 109 души, маркиран през април. Двама са умряли.

Кабинетът нощес реши, а през днешния ден заяви, че на следващия ден е неработен ден на цялата територия на страната. Министерството на труда изяснява решението с потребността от " обезпечаване на цялостна съгласуваност на интензивностите, ориентирани към попречване на внасянето и разпространението на ковид (SARS-CoV-2, причиняващ) COVID-19. "

Новите огнища на ковид - Скопие, Щип и Тетово - се появяват седмици откакто стартира разхлабване на ограниченията в страната, които бяха измежду най-строгите в Европа, въпреки да се срещаха и другаде на Западните Балкани. Блокадата включваше полицейски час през делничните дни, стартират късно следобяд, и цялостна възбрана за овакантяване на домовете през почивните.

В Скопие, както и в другите изброени градове довечера в 21 ч. стартира да тече цялостна възбрана за излизане. Тя ще е в действие до 5 ч. сутринта в понеделник. В останалите градове в страната се връща полицейският час от 16 ч. всеки ден до 5 сутринта на идващия. И в четирите града с по-строги ограничения и останалите аптеки и лечебни заведения остават отворени от самото начало.

Във " Facebook " компанията, отговаряща за градския превоз в Скопие, разгласи, че от довечера в 21 ч. до понеделник сутринта публичните транспорти стопират изцяло. Междувременно и в този момент рейсовете се движат по съботно-неделно разписание.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР