Македонската прокуратура за борба с организираната престъпност и корупцията повдигна

...
Македонската прокуратура за борба с организираната престъпност и корупцията повдигна
Коментари Харесай

Никола Груевски обвинен за планиране на нападението срещу парламента в Скопие

Македонската прокуратура за битка с проведената престъпност и корупцията повдигна обвиняване на Никола Груевски, Трайко Веляновски, Миле Янакиевски, Спиро Ристовски, Владимир Атанасовски и Никола Бошковски. Те са упрекнати, че през 2017 година, след несполучливите договаряния за съставяне на държавно управление, са изготвили проект за опасност за конституционния ред и сигурността на страната, заяви МИА, представена от Българска национална телевизия.

Според обвиняването, става въпрос за актове на принуждение, с цел да се предотврати предаването на властта на новосформираното парламентарно болшинство. Обвиняемите са организирали финансирани от тях митинги, непрекъснато са намалявали броя на полицейските чиновници, ангажирани с защитата на митингите и на Народното събрание, като присъединили в тях и патриотични придвижвания. Взели са ограничения да бъдат отстранени трудностите, с цел да може тълпата да нахлуе в постройката на Народното събрание. Ангажирали са лица, които да извършат насилствени дейности, за препятстване на избора на нов ръководител на Народното събрание.

 
Обвиненият Н.Г., който в този момент не е наличен за органите, като началник на политическа партия е призовавал жителите да вземат участие в митинги, проведени от тази политическа партия, с думите: „ Хората да не седят вкъщи по чехли, а да вземат ориста си в свои ръце “, с цел да се причислят всеобщо жителите към митингите. За задачата той е заел партийните структури и материални средства. се твърди в обвинителния акт.

Веляновски е трябвало да препятства избора на ръководител на Народното събрание от редиците на новото парламентарно болшинство, до момента в който Янакиевски и Ристовски директно и всекидневно са контактували с Градския комитет на Скопие и локалните комитети на партията, като са координирали дейностите на уредниците на митингите.

Обвиняемият В.А., по това време шеф на Службата за сигурност и контраразузнаване, и Н.Б., чиновник на Службата за сигурност, са мобилизирали и координирали членове на групата, с които са договаряли елементи, свързани с митингите, проведени в началото пред Държавната изборна комисия през декември 2016 година Това включва правенето на коктейли „ Молотов ”, изработването на елементи под мотото „ За единна Македония ” и други

Именно Атанасовски и Бошковски са правили дейности, целящи непременно да се препятства мирното предаване на властта с избор на ръководител на Народното събрание. Обвиняемият Митко Чаков, тогавашен шеф на Службата за социална сигурност, непрекъснато е намалявал броя на чиновниците, осигуряващи митингите, и е издал предписание да не се реагира, в случай че се стигне до произшествия.

Обвиняемите са изпращали по телефона инструкции за повсеместност на митингите до ръководителите на общинските комитети, които, на собствен ред, са ги предавали на ръководителите на локалните комитети.

Издадено е било предписание да се извадят дисковете от охранителните камери на Народното събрание, с цел да се заличат следите от осъщественото закононарушение. Бошковски с автомобил – благосъстоятелност на Управлението за сигурност и контраразузнаване, е докарал автоматизирано оръжие, револвери и бронежилетки, които е трябвало да бъдат раздадени на протестиращите, които имали опит в боравенето с оръжие.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР