Македония вероятно ще спечели подкрепата на Европейския съюз, за ​​да

...
Македония вероятно ще спечели подкрепата на Европейския съюз, за ​​да
Коментари Харесай

Ройтерс: Македония ще спечели подкрепа за ЕС, Албания – не

Македония евентуално ще завоюва поддръжката на Европейския съюз, за ​​да стартира договаряния за участие по-късно тази година, само че балканската й съседка Албания е изправена пред опозицията на Франция, Германия и Холандия. Това декларират дипломати, представени от Ройтерс.

Въпреки реториката на Европейски Съюз, че блокът би трябвало да одобри нови членове от Западните Балкани, с цел да заздрави европейския си път и да компенсира китайското и съветското въздействие, антиимиграционните настроения пораждат подозрения в някои северни страни от Европейски Съюз.

Подкрепени от редица държавни управления в Европейски Съюз и Европейската комисия, Албания и Македония се надяваха, че европейските министри от блока ще дадат зелена светлина на договарянията за участие на съвещание идващия вторник в Люксембург. Това ще отвори пътя за утвърждение от държавните и държавните водачи на Европейски Съюз по време на идната среща на върха на блока в Брюксел, която ще се организира от 20 до 21 юни.

Но нито една от двете страни няма да получи тогава зелена светлина, обявиха пред Ройтерс дипломати и европейски представители, макар че 13 страни-членки на Европейски Съюз, в това число Италия, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск и Европейска комисия обществено приканиха за започването на публични договаряния.

Последната сделка е да се реализира съглашение през септември сред държавните управления на Европейски Съюз, само че единствено за Македония, която би трябвало да се причисли към НАТО през 2020 година “Македония има положителни шансове за договарянията за участие в Европейски Съюз, като се има поради историческото решение на въпроса за името ”, съобщи почитан представител на Европейски Съюз, имайки поради позволение дълготраен спор с Гърция за името, който блокираше пътя на Скопие към Европейски Съюз и НАТО

Промяната на името от Бивша Югославска Република Македония на Република Северна Македония даде късмет на Скопие и евентуално ще убеди Париж, Берлин и Амстердам да поддържат договарянията на Европейски Съюз.

“Но Албания към момента е огромен проблем за някои държавни управления. Не наподобява толкоз обещаващо, ” сподели формалният представител.

Възприемана като една от най-корумпираните страни в Европа, съгласно неправителствената организация „ Трансперънси интернешънъл “, Албания – която към този момент е член на НАТО – е постигнала единствено стеснен прогрес в битката с прането на пари, декларират представители на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Четири други страни от Западните Балкани – Босна, Косово и двете водещи страни Сърбия и Черна гора – също желаят да се причислят към Европейски Съюз.

През юни 2018 година Франция и Холандия ненадейно блокираха началото на договарянията с Европейски Съюз за Албания и Македония, настоявайки за по-големи промени. Дипломати обявиха, че този ход е обвързван със загрижеността на тези две страни по какъв начин една сходна покана за участие ще се отрази върху гласоподавателите на идните тогава избори за Европейски парламент през май 2019 година

След тези избори се очакваше Франция и Холандия да се върнат към остарялата политика на Европейски Съюз. В същото време Брюксел предложения албанския министър председател Еди Рама и президента на Македония Стево Пендаровски.

По време на посещаване в Брюксел по-рано този месец албански заместник–външен министър съобщи, че е време блокът да престане да употребява нуждата от промени като метод страните да се държат вън от Европейския съюз.

Преговорите за участие в Европейски Съюз нормално не престават до едно десетилетие. Това време се употребява за провеждането на промени, имащи за цел да сближат развиването на страната кандидатка с това на Европейски Съюз.

Въпреки успехите в изборите за Екологичен потенциал на крайнодесните сили в Италия, Полша и Унгария, договарянията за бъдещо участие на Албания и Македония наподобява не играе такова значимо значение за политиците, които дават обещание да спрат имиграцията.

Френските и холандските крайнодесни партии изгубиха места спрямо представянето им през 2014 година Въпреки това, на 11 юни, холандският парламент одобри предложение, което се опълчва на започването на договаряния с Албания. Подобно предложение за Македония не беше признато.

Германското държавно управление желае зелена светлина за Македония, само че няма съглашение за Албания, която дясноцентристката коалиция вижда като проблематична страна. Бундестагът се съгласи да отсрочи всяко решение до септември. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР