Македония трябва да уреди десетилетния спор за името си, да

...
Македония трябва да уреди десетилетния спор за името си, да
Коментари Харесай

Македония влиза в НАТО само след решаване на спора с името

Македония би трябвало да уреди десетилетния спор за името си, да извърши правосъдна промяна и да построи положителни връзки със прилежащите страни, с цел да се причисли към НАТО, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, представен от " Ройтерс ".

Усилията на Скопие да се причисли към НАТО и Европейски Съюз се блокират от Гърция, която твърди, че името " Македония " съдържа в себе си териториална рекламация към едноименния район в Северна Гърция.

Докато разногласието бъде организиран, Атина се съгласи на интернационално ниво Македония да бъде наричана само " Бивша югославска република Македония (БЮРМ) " - името, под което тя бе призната в Организация на обединените нации през 1993 година, въпреки че предходната седмица двете страни се споразумяха да договарят по въпроса.

" Вратата на НАТО остава отворена ", сподели Столтенберг пред публицисти в Скопие след срещата си с македонския министър председател Зоран Заев.

Столтенберг съобщи, че е извънредно значимо да бъде организиран разногласието за името, с цел да се причисли Македония към НАТО, само че прикани Скопие да усъвършенства върховенството на закона, да построи положителни връзки със прилежащите страни и да работи за мултиетническо общество. " Не е елементарно, само че може да бъде направено ", сподели той.

През 2001 година НАТО и западната дипломация съумяха да предотвратят революция в Македония по време на въоръжен протест на етническите албанци и й дадоха обещание по-бърза интеграция в Европейски Съюз и алианса, отбелязва " Ройтерс ".
Правителството на Заев, което встъпи в служба през май предходната година, даде обещание да работи за споразумяване на разногласието за името и за ускорено кандидатстване за участие в Европейски Съюз и НАТО.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР