Македония стартира процеса на скрининг за подготовка на началото на

...
Македония стартира процеса на скрининг за подготовка на началото на
Коментари Харесай

Македония започва преговори за членство в ЕС след 11 месеца


Македония започва процеса на скрининг за подготовка на началото на договарянията за присъединение към Европейския съюз, които се чака да стартират през юни идната година. За основен договарящ е назначен вицепремиерът по евроинтеграцията Буяр Османи, а за механически договарящ съветникът на премиера Боян Маричич. Решението бе взето на вчерашното съвещание на държавното управление, на което участва и еврокомисарят по разширението Йоханес Хан, с чиято аудиенция в Скопие публично бе сложено началото на скрининга, съобщи БГНЕС.

" Скринингът " в действителност съставлява развой на изчерпателен обзор на цялостното европейско законодателство, което се ползва в процеса на договарянията за присъединение. Всяка страна, която е станала член на Европейски Съюз, е минала през този развой. Става дума за над 100 000 страници на европейското законодателство и голям брой механически стандарти с присъединяване на десетки институции на Европейски Съюз и стотици институции в страната с към 1 000-2 000 национални специалисти. Обикновено процеса във всичките му стадии може да продължи от една до две години и е уеднаквен за всички страни.

Премиерът Зоран Заев съобщи на конференция с Хан, че договарянията с Европейски Съюз са историческа задача и главен приоритет. „ Установихме обща динамичност на договарянията, като установихме структурата им от наша и от тяхна страна. Днес Хан показа главния проект за скрининг и направихме изводи “, означи Заев.

Докладчикът за Македония в Екологичен потенциал Иво Вайгъл акцентира, че този основен исторически миг за Македония би трябвало да бъде оценен като първата съответна стъпка към участие в Европейски Съюз. „ Това не е условност, това е изчерпателен късмет за напредък. Членството в Европейски Съюз и НАТО е историческа опция за Македония. Няма да има втори късмет “, сподели Вайгъл, поздравявайки министър-председателите на двете страни за постигнатото съглашение.

Съгласно предходния опит на страните, които са минали през този развой, главите 23 (Правосъдие и съществени права) и 24 (Правосъдие, независимост и сигурност) са най-чувствителни. Най-обемни се разделите 11 (Селско стопанство и развиване на селските райони), 12 (Безопасност на храните, ветеринарна и фитосанитарна политика), 27 (Околна среда), а предизвикателство ще бъдат и глави 1 (Свободно придвижване на стоки), 8 (Политика на конкуренция) 19 (Социална политика и заетост). Има общо 35 глави, само че единствено 33 имат характерно европейско законодателство. Глава 34 е за установяване на институционалните въпроси, а глава 35 е за " всичко останало ", което не е обхванато от общоприетите 33 глави.

Според новата процедура на Европейската комисия в договарянията първи се отварят глави 23 и 24, които се смята за най-чувствителни и " уязвими ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР