Македония се надява, че е направила достатъчно, за да убеди

...
Македония се надява, че е направила достатъчно, за да убеди
Коментари Харесай

Македония планира едновременно да преговаря с ЕС и да се разбере с Гърция за името

Македония се надява, че е направила задоволително, с цел да убеди Европейския съюз да стартира договарянията за участието ѝ, до момента в който Скопие още води продължаващия четвърт век спор с Атина. Това сподели в изявление за " Ройтерс " външният министър на страната Никола Димитров.

Перспективата за влизане на Македония в НАТО и Европейски Съюз избледня с блокажа на договарянията с Гърция, защото последната разгласи, че употребяваното от страната име съдържа териториални искания към южната съседка (наскоро България също разгласи, че има желания за името на страната).

Правителството на премиера Зоран Заев, което пое властта напролет, възобнови разговора с Гърция и предложи потреблението на " краткотрайно име " в хода на интеграционните процеси в Европейски Съюз и НАТО, имайки поради " Бивша югославска република Македония " (употребяваното в редица интернационалните организации). Според Димитров обаче Гърция не е " приела незабавно " концепцията, предава " Ройтерс ". Очаква се той още веднъж да се срещне с гръцкия си сътрудник на общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк по-късно през септември.

" Ако сме създали задоволително промени вкъщи, се надяваме, че ще достигнем стадия (на започване на договаряния с ЕС) и редом с това съглашението за името, " сподели още той и добави, че процесът на договаряния с Брюксел ще е задоволително дълъг, с цел да може Гърция да е спокойна, че може да спре процеса, в случай че това е належащо.

За НАТО той сподели: " Не можем да си пробием път в НАТО, би трябвало да си го договорим. Нужно ни е в Атина да ни възприемат като съдружници... Дългосрочно е и в полза на гърците да имат комшия, който се ръководи според закона, на северната граница. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4574)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР