Македония пусна от днес полимерни банкноти от 10 и 50

...
Македония пусна от днес полимерни банкноти от 10 и 50
Коментари Харесай

Македония сменя хартиените банкноти с полимерни

Македония пусна от през днешния ден полимерни банкноти от 10 и 50 денара. Така последователно ще бъдат размени хартиените, съобщи организация Бета.

Полимерните банкноти ще могат да се употребяват за заплащане в брой и за заплащания посредством автомати, когато съответната техника бъде приспособена за това.

Хартиените банкноти от 10 и 50 денара ще могат да се заменят с полимерни във всички банки до края на годината, а по-късно - единствено в централната банка. С въвеждането на новите банкноти от 10 и 50 денара Македония стартира последователното заместване на всички хартиени банкноти, заяви централната банка.

Анализите демонстрират, че полимерните банкноти траят до четири пъти по-дълго от хартиените, които са направени от памучни нишки, напомня Българска национална телевизия.

За пръв път в света полимерни банкноти са въведени в Австралия през 1988 година Такива парични знаци имат и Канада, Англия, Нова Зеландия, Малдивите, Бруней, Румъния и още няколко страни. Македонският денар е в приложимост от 26 април 1992 година в купюри от 10 до 2000 денара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР