Македония пристъпва към финалната фаза на конституционните измененияПарламентарната Комисия по

...
Македония пристъпва към финалната фаза на конституционните измененияПарламентарната Комисия по
Коментари Харесай

Македония пристъпва към финалната фаза на конституционните изменения

Македония пристъпва към финалната фаза на конституционните промени
Парламентарната Комисия по конституционни въпроси следобяд ще стартира спор за четирите конституционни ремонти и отчета, който държавното управление внесе в Народното събрание след петте обществени дебата, извършени като встъпление в третата и последна фаза от конституционните промени, според Договора от Преспа.

Парламентарните партии в тази трета и последна фаза имаха правото да внесат промени на конституционните промени, за които крайният период беше до събота следобяд.

След обществените диспути няма основни промени в четирите промени. В препоръчаното изменение 36 по отношение на грижата за диаспората се засягат и общностите в сходство с опозиционните партии на албанците.

Изменението по отношение на смяната на името Република Македония в Република Северна Македония, както и изменение 35, остават непроменени.

Относно парламентарната сесия, на която най-сетне би трябвало да бъдат гласувани промените, ръководителят на Народното събрание Талат Джафери разгласи, че се чака да бъде планувана след коледните празници, най-рано на 9 януари. Целият развой на конституционни промени се чака да бъде приключен в средата на януари. Конституционните промени се одобряват с болшинство от 2/3, което се чака да бъде реализирано в Народното събрание. Гласовете на осемте депутати от самостоятелната парламентарна група са обусловени от процеса на помиряване.

След смяната на македонската конституция отговорностите по Договора от Преспа би трябвало да бъдат изпълнени от гръцка страна, като го ратифицират и дадат зелена светлина на влизането на страната в НАТО.
 Македония пристъпва към финалната фаза на конституционните промени Македония пристъпва към финалната фаза на конституционните промени / БГНЕС
Но с конституционния закон за използване на промените на Конституцията на Република Македония, се планува промените да се ползват с влизането в действие на Договора от Преспа и одобрение на Протокола за присъединение към НАТО от страна на Гърция. По това предложение текст също се планува от датата на влизане в действие на изменение 33 - поданството да бъде македонско / жител на Република Северна Македония, както е планувано в Договора, а потреблението на прилагателното във връзка с страната, държавните органи и публичните институции да бъде в сходство с името на страната или с неговото кратко име, гласящо "на Република Северна Македония" или "на Северна Македония". В член 3 се планува съществуващите публични документи и материали на обществената администрация за интернационална приложимост и документите за вътрешна приложимост, които могат да се употребяват от страната да се съобразят с изменение 33 не по-късно от пет години от нeговото влизане в действие. Привеждането в сходство с изменение 33 на съществуващите документи и материали, предопределени само за вътрешна приложимост ще стартира с отварянето на всяка глава от съответното поле в договарянията с Европейския съюз и ще завърши не по-късно от пет години от отварянето на глава.

Този парламентарен закон за използване на промените на Конституцията на Република Македония се гласоподава от Народното събрание на Република Македония и влиза в действие от датата на влизане в действие на конституционните промени. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР