Македония предприе спешни мерки срещу гъстия смог, обгръщащ градовете ѝ,

...
Македония предприе спешни мерки срещу гъстия смог, обгръщащ градовете ѝ,
Коментари Харесай

В Македония вземат спешни мерки срещу смога, задушаващ Скопие

Македония предприе незабавни ограничения против гъстия смог, обгръщащ градовете ѝ , годишен камшик през зимата на територията на Западните Балкани, като аргументите за това са композиция от горене на въглища, застарелите промишлени мощности и огромното замърсяване от застарелия авто парк, отбелязва " Ройтерс ".

Правителството разгласи, че жителите на Скопие и Тетово получават гратис пътешестване с влакове и рейсове , с цел да обезкуражи потреблението на коли, до момента в който хората с хронични болести и бременните дами са освободени от работа. Спортните действия навън също са били неразрешени.

Местните медии означават, че от магазините са изчезнали маските за лице , откакто доста хора се пробваха да се защитят от нечистия въздух, за което спомага безветрието в столицата Скопие, която се намира на дъното на котловина.

Изследване на Световната здравна организация (СЗО), оповестено при започване на тази година, показва, че Скопие е измежду 10-те европейски града с най-висока централизация на токсични фини прахови частици .

Скопие и четири други балкански града от листата разчитат на мощно замърсяващите лигнитни въглища за обезпечаването на енергийните си потребности, в това число и за отопление, което е останка от десетилетията на комунистическо ръководство на Югославия.

Сараево, Тузла и Зеница в Босна и Херцеговина, както и столицата на Косово - Прищина , са наранени от сходно високо замърсяване на въздуха.

Неотдавнашно изследване на Алианса за здраве и околна среда откри, че 16 централи от времето на комунизма в региони от някогашна Югославия, употребяващи лигнитни въглища, замърсяват толкоз, колкото всички 296 електроцентрали в Европейския съюз взети дружно .

С взор към бъдещо участие в Европейски Съюз, държавните управления на някогашните югославски републики дадоха обещание да лимитират замърсяването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР