МАКЕДОНИЯ ПРЕД ИСТОРИЧЕСКИ ИЗБОРНа 19 октомври Македония се изправя пред

...
МАКЕДОНИЯ ПРЕД ИСТОРИЧЕСКИ ИЗБОРНа 19 октомври Македония се изправя пред
Коментари Харесай

МАКЕДОНИЯ ПРЕД ИСТОРИЧЕСКИ ИЗБОР

МАКЕДОНИЯ ПРЕД ИСТОРИЧЕСКИ ИЗБОР
На 19 октомври Македония се изправя пред предопределен избор – вотът на депутатите за конституционни промени в Народното събрание. Промените са част от имплементацията на Договора от Преспа за разрешаване на разногласието за името на Македония.

-Конституционни промени-

Предложението за изменение на Конституцията включва няколко основни пункта.

Правителството предлага прибавяне на прилагателното Северна в името на Република Македония и това да се направи в целия текст на Конституцията на страната преди думата Македония. Измененията в преамбюла на Конституцията се оферират, с цел да се съблюдава договорът с Гърция и да се трансформират двама членове.

Правителството предлага промени в по-твърда гранична гаранция в член 3 от Конституцията, която към този момент беше променена през 1992 година

„ С новия план ще се заявява ценене на суверенитета, териториалната целокупност и политическата самостоятелност на прилежащите страни и с това ще се прецизира твърда гаранция за трайността на границите и че Република Македония няма териториални искания. Това ще значи отбрана на териториалната целокупност на Република Македония и прилежащите страни “, сподели представителят на държавното управление Миле Бошняковски.

Правителството също по този начин предлага изменение на член 49 от Конституцията за грижи за македонците и диаспорите в чужбина, който също бе променен през 1992 година

„ С смяна в конституцията в този момент ще се заявяват грижи за културните, икономическите и обществените права на членовете на македонския народ и всички наши жители в чужбина, без това да значи интервенция в суверенните права на други страни и в техните вътрешни работи във всякаква форма и заради каквато и да е причина “, сподели Бошняковски.

За приемането на конституционните промени са нужни 2/3 болшинство в Народното събрание или 80 народни представители в 120-местния парламент. Управляващото болшинство на премиера Зоран Заев разполага със 72 депутати. За да бъдат признати измененията за тях ще би трябвало да гласоподават и народни представители от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Нейният водач Християн Мицкоски към момента отстоява позицията, че партията му не би трябвало да гласоподава в поддръжка на измененията.
 Зоран Заев Зоран Заев / БГНЕС
Премиерът Зоран Заев акцентира, че в този момент най-голямата отговорност за бъдещето на страната е в ръцете на законодателите. Той прикани всички да гласоподават по собствен избор, изключително тези, които се двоумят и мислят по какъв начин да гласоподават.

„ Погледнете към бъдещето - бъдещето на вашите деца “, сподели министър председателят, като добави, че волята на жителите е страната да продължи напред.

Лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ и министър председател на Република Македония Зоран Заев на няколко пъти сподели, че в случай че не се стигне до приемане на измененията, в страната ще бъдат проведени предварителни парламентарни избори.

Според него неприемането на решение за промени в Конституцията ще хвърли Македония в изолираност и ще възвърне политическите контузии, които страната е претърпяла през последните 27 години и изключително през последните няколко години.

"Гласът за европейското бъдеще на Македония ще води страната до пълноправно участие в НАТО и ЕС", сподели Заев.

Той прикани разделянето по партийна линия да завърши и да бъде реализирано помиряване във връзка със събитията от 27 април 2017 година, когато се стигна до кървави конфликти в Народното събрание в Скопие. Тогава навалица съперници на СДСМ нахлу в Народното събрание и фотографията на Заев с окървавено лице обиколи света.

-Договорът от Преспа-

Ден преди началото на дебатите в Народното събрание в Скопие висшият представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини предизвести, че "Договорът от Преспа е неповторима опция за помиряване и затваряне на 20-годишния спор сред Скопие и Атина". "Тази опция може и в никакъв случай повече да не се повтори “.

Договорът за името бе подписан на 17 юни от министрите на външните работи на двете страни - Никола Димитров и Никос Кодзияс.
 Ципрас и Заев Ципрас и Заев / БГНЕС
"Това е окончателният Договор за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство. Той подсигурява македонското бъдеще, пази македонската еднаквост, език, герб, химн и байрак. Договорът разрешава започването на договаряния с Европейски Съюз, подсигурява и другарството и съдействието сред Македония и Гърция", написа Заев и прецизира, че той е според резолюциите 817 и 845 от 1993 година на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Първата част от Договора се отнася до разрешаването на разликите към името и добросъседските връзки.

Втората част се отнася до увеличението на съдействието сред Гърция и Македония, дипломатическите връзки, партньорството в интернационалните и районните организации, икономическото съдействие, както и това в региона на образованието, науката, опазването на здравето и полицейското партньорство и това в региона на защитата.

Третата част от Договора визира метода за разрешаване на разногласията.

-Референдум за име и интеграция-

В Македония на 30-ти септември бе извършен референдум за смяна на името и за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз и НАТО. В допитването участваха 666 000 жители. Близо 92 на 100 от тях поддържаха Договора. Избирателната интензивност бе 37 на 100.

-Борба с опозицията-

За да влезе в действие съглашението от Преспа, то би трябвало да бъде утвърдено от парламентите на двете страни.

Най-голям отпор конституционните промени получават от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и нейния водач Християн Мицкоски.
 Християн Мицкоски Християн Мицкоски / БГНЕС
Членове на ЕНП предизвестиха, че ВМРО-ДПМНЕ би могла да бъде изключена от своето европейско семейство, в случай че продължи да се отнася деконструктивно към Преспански контракт.

Европейската национална партия, най-голямата и най-влиятелната политическа група в Европейския съюз, в лицето на своя ръководител Жозеф Дол предизвести, че в случай че ВМРО-ДПМНЕ не разреши либерален спор за приемането на Преспански контракт, партията "ще би трябвало изцяло да поеме отговорността за всички последици, пред които ще се изправи страната". Ръководител на ЕНП е уведомил Мицковски, че една от вероятните последствия, с които ще се сблъска ВМРО-ДПМНЕ, е изключване от редиците на тяхното европейско семейство.

Помощник-държавният секретар на Съединени американски щати за Европа и Евразия, Уес Мичъл изпрати писмо на водача на ВМРО-ДПМНЕ, в което го осведоми, че Съединени американски щати са разочаровани от позициите на водачите на тази партия, в това число и персонално от него.

„ Призовавам ви да създадете опция, и гласно и в персонален проект, за депутатите от вашата коалиция да решат по какъв начин ще гласоподават за конституционни промени, освободени от закани от принуждение, възмездие или друга форма на насила. Това е исторически значим миг за вашата страна, миг, който изисква самоуверено водачество и зрялост. Като същински другар и покровител на Македония ви призоваваме да оставите настрани партийните ползи за поощряване на общите стратегически ползи и обезпечаване на по-светло бъдеще за жители в европейското семейство на народите “, се споделя в писмото.

-Подкрепа на Съединени американски щати за конституционните изменения-

Комисията за демократично партньорство на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати в писмо, адресирано до премиера Зоран Заев насочва поощрение за пристъпване към конституционните промени, които са нужни за осъществяването на Договора от Преспа, макар провокациите след референдума, измежду които и откритите и скритите съветски старания да подкопаят контракта.

Писмото е подписано от Питър Роскам, ръководител на Републиканската партия, и Дейвид Прайс, заместник-председател на Демократическата партия, а е изпратено от името на 20 конгресмени републиканци и демократи.

-Колизии в Гърция по разногласието за името-

Вчера гръцкият външен министър Никос Кодзиас се отдръпна от поста си.

Основната причина за това е стълкновението му с Панос Каменос, съдружен сътрудник и водач на „ Независими гърци “. Според гръцки медии абсурдът бил провокиран от позицията на Каменос във връзка с Договора от Преспа.
 Никос Кодзиас Никос Кодзиас / БГНЕС
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас съобщи, че ще поеме овакантения пост. След което увери, че е "решен" да резервира забележителното съглашение със прилежаща Македония макар оставката на външния му министър.

„ Реших през идващия интервал персонално да поема министерството на външните работи и отговорността му. В същото време изпращайки обръщение, че този мой избор е избор, който е сигнал за моята увереност да направя всичко, което е в моите ръце и да осигуря сполучливо довеждане докрай на историческия Договор от Преспа, което усъвършенства интернационалната роля на страната “, сподели той.

-Преговори с НАТО-

Вчера Македония започва двудневните договаряния за присъединение към НАТО.

Делегация на държавното управление на Република Македония, водена от вицепремиера и министър на защитата Радмила Шекеринска, дружно с националния координатор за НАТО Стево Пендаровски откриха сесията с асистент генералния секретар на НАТО, дипломат Алесандро Алваргонзалес и с екипа на НАТО за договаряния с Македония.

Два дни Македония, дружно с екипите на НАТО, ще договаря за пет глави от изискванията за присъединение към Алианса. Тези договаряния се отнасят както за политическите критерии, по този начин и за военните и финансовите.

Във връзка с началото на договарянията НАТО направи изказване: „ Преговорите покриват сигурността, защитата, политически, правни и финансови въпроси, както и задачите и периодите, които Скопие би трябвало да извърши по време на и след присъединението. Това е продължение на работата на присъединителния развой, който стартира през юли по покана на съдружниците на срещата на върха в Брюксел. Скопие има историческа опция да приложи Договора за името и да вкара страната в евроатлантическото семейство. Това ще спомогне за подсилване на мира и стабилността в Западните Балкани “.

Македония ще способства с 0,0721% за бюджета на НАТО, съобщи Стево Пендаровски.

Формулата се основава на бързи калкулации на Световната банка, свързани с размера на страната и нейния Брутният вътрешен продукт, изясни Пендаровски.

Той моли за патриотичното схващане на депутатите в македонския парламент, които тъкмо в този момент би трябвало да гласоподават за нужните конституционни промени.

„ Да затворим въпросите "Ще ни бъде ли?", "Ами в случай че има рискове, кой ще ни пази, с кого ще се пазиме взаимно?". Надявам се, че тази патриотическа съвест ще проработи при всички депутати, по отношение на това да бъде или не, не в смисъл на пагубни сюжети, а в смисъла - за какво да не бъдем част от естествения, развития, демократичния свят, когато към този момент ни се дава тази опция “, сподели Пендаровски. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР