Македония: От Охрид през Преспа - до БрюкселНа тематичният форум

...
Македония: От Охрид през Преспа - до БрюкселНа тематичният форум
Коментари Харесай

Македония: От Охрид през Преспа - до Брюксел

Македония: От Охрид през Преспа - до Брюксел
На тематичният конгрес "Пътят до Брюксел през Охрид" в границите на отбелязването на 17 години от подписването на Охридският рамков контракт в Македония участваха представители на държавното управление, Народното събрание, дипломатическия корпус и кметове.

Водещият на форума, вицепремиерът и отговарящ за европейските въпроси Буяр Османи откри с вдъхновяващото:

„ Това е контракт, който стана знак на вътрешната интеграция на страната, само че и контракт, въз основа на който построяваме функционална многоетническа и многокултурна народна власт.

Премиерът Зоран Заев встъпи в речта си с отдаване на респект на политиците, създали вероятен рамковия контракт.

„ Искам да отдам респект на политиците, които преди 17 години хвърлиха старания и съумяха да реализират контракта. Някои от тях за жалост не са към този момент сред нас. Този контракт постави завършек на спора в Македония през 2001 година и до ден сегашен подсигурява недискриминация и равноправно отношение към всички хора пред закона. Договорът въдвори доверие сред всички етнически единици в Македония.

Само за една година от изолирана страна създадохме със своите съседи „ другарска Македония “. Възобновихме и развихме междусъседските връзки. Измина към този момент повече от една година, откогато подписахме контракта за другарство, добросъседство и взаимопомощ сред Република Македония и Република България. С контракта затвърдихме нашето другарство и добросъседството с България, само че и защитихме националните ползи на двете страни. Заедно подкрепяме и улесняваме общото европейско бъдеше на младежите от двете страни, както и двустранната икономическа взаимопомощ. Това се отрази на икономическото развиване на страните и на общото богатство на жителите. Договорът е отражение на новия дух на водене на политики. Политики, които градят мостове, а не ги разрушават. Политики, които сплотяват жителите, а не ги разделят.

С години ни убеждаваха, че Република Гърция е най-големият противник на Република Македония. Ние показахме на всички, че бъркат. Решихме един от най-горещите разногласия, който мъчеше македонците повече от 25 години. Както Охридският рамков контракт е исторически, в този момент, 17 години по-късно създадохме още един исторически документ. Както и Охридският, Договорът с Гърция работи за светлото бъдеще на страната. Той ни подсигурява правото да се дефинираме като македонци. Разграничава нашата територия, нашият език и нашият народ със своя история, своя просвета и свое завещание.

Нека напомня, че идентичността на по-малобройните етнически единици в никакъв случай не е била оспорвана от другите съседи. Само македонската еднаквост беше противоречива. Беше неглижирана от обособени наши съседи. Сега към този момент и македонската еднаквост е приета и призната от всички.

Както преди 17 години смелостта на жителите, само че и нашите политици изтеглиха Македония от рецесия, в този момент ни се дава опция да бъдем смели, да вземем вярното решение, с цел да осигурим нашето бъдеще, бъдещето на нашите деца. Знам, че на 30 септември ще обединим напъните си с вдигната глава към светлото бъдеще на Македония. Сигурен съм и твърдо имам вяра, че ще изберем европейска Македония “.

Накрая министър председателят приключи с метафорична фраза, която отрази взаимовръзката сред двата контракта и приемствеността сред тях:

„ Поговорката „ Договор къща гради “ се удостовери с рамковия контракт. Изградихме и осигурихме нашата родна сплотена къща Македония. Договорите с Гърция и България обезпечават и подсигурява нашият общ европейски и евроатлантически дом. “ /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР