Македония очаква до края на българското председателство дата за начало

...
Македония очаква до края на българското председателство дата за начало
Коментари Харесай

Какво обсъждат първите дипломати на Европа днес в София?

Македония чака до края на българското председателство дата за начало на договарянията за участие в Европейския съюз. Това съобщи преди началото на втория ден от неофициалния съвет на външните министри Гимних в София македонският външен министър Никола Димитров.

София

Във втория ден на срещата " Гимних " се включват и министрите на пет страни-кандидатки за челнство в Европейски Съюз. Официално тематиката през днешния ден е " Сигурност и защита ". Това ще разискват външните министри от Европейски Съюз, дружно с министрите на петте държави-кандидатки.
Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Сигурността и защитата са световен проблем и те не се лимитират единствено до границата на Европейския съюз. И в глобалнатa тактика на Европейския съюз имаме обвързване да развиваме партньорство със съседите, тъй че съм уверена, че през днешния ден ще бъде доста потребно, обсъждайки световните провокации и по какъв начин може да засилим връзките си със страните-кандидати. С битката с тероризма, за мигрантския напън, обмяната на информацията сред службите. Така че съм сигурна вследствие на днешната среща да дойдат доста положителни хрумвания по какъв начин можем да сътрудничим и във връзка с общата политика за защита. Знаете, че едно от най-високите условия, най-големите упования към страните-кандидатки е да има цялостно сходство във външната политика и политиката за защита и сигурност на Европейски Съюз.

Освен сигурността и защитата, министрите ще разискват и Стратегията за Западните Балкани. В рамиките на форума се организират и доста двустранни срещи. Най-важната от тях е сред гръцкият външен министър и македонския му сътрудник. Двамата са се срещнали в границите на срещата през вчерашния ден, а през днешния ден двамата министри няма да имат нова среща. Преди началото на днешното съвещание тази заран македонският външен министър съобщи, че до дни се чака гръцкият му сътрудник да показа своето предложение за решение на разногласието за името на Република Македония.

Никола Димитров - министър на външните работи на Македония: Това би било огромен мотив за обща наслада. Искаме да създадем всичко допустимо през юни да има политическо решение и да създадем всичко допустимо да убедим и Гърция да бъде част от този консенсус за Македония. Това ще бъде добра работа за Македония, за България, за всички наши съседи, за Балканите и за Европа.


Никос Кодзиас - министър на външните работи на Гърция: Времето през днешния ден е по-хубаво от през вчерашния ден.
На форума е и турският министър по европейските въпроси Йомер Челик. На въпрос дали на идната среща на върха Европейски Съюз - Турция във Варна в края на март е знак за стопляне на връзките сред Брюксел и Анкара, еврокомисарят по разширението Йоханес Хан отговори по този начин:
Йоханес Хан - еврокомисар за съседската политика и договарянията за разширение: Полагат се старания в тази посока. Трябва занапред да бъдат оценени документите за визовата либерализация. Смятам, че Турция схваща, че по принцип Европа е най-надеждният ѝ комшия и е в неин интерес да имаме положителни връзки. Има сигнали в тази посока, само че към момента е рано да се каже, изключително що се касае до спазването на правилата на правовата страна, където обстановката остава без смяна.  © Българска телеграфна агенция
След малко се чака да стартира взаимната конференция на Федерика Могерини и българския външен министър Екатерина Захариева!
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР