Македония очаква да разреши спора за името с Гърция преди

...
Македония очаква да разреши спора за името с Гърция преди
Коментари Харесай

Заев: Спорът за името на Македония ще бъде разрешен до юли

Македония чака да позволи разногласието за името с Гърция преди срещата на върха в НАТО през лятото, съобщи македонският министър председател Зоран Заев, представен от „ Ройтерс “

Двете страни се договориха да засилят договарянията тази година, с цел да разрешат дългогодишния спора, които подкопава напъните на Македония да се причисли към НАТО и Европейски Съюз, в които членува Гърция.

Външните министри на Македония и Гърция се срещнаха със специфичния делегат на Организацията на обединените нации(ООН) по отношение на разногласието за името Матю Нимиц във Виена по-рано този месец, с цел да обсъдят сензитивната тематика.

„ Смятам, че ще успеем да приключим договарянията преди срещата на върха на НАТО през юли “, съобщи Заев в изявление за австрийското радио ORF.

„ Имаме автоматизирана покана, което значи, че страните членки на НАТО ще стартират да ратифицират нашето присъединение, незабавно откакто Гърция разгласи, че казусът е позволен “, добави той.

Преговорите сред двете страни минаха през разнообразни стадий от 1991 година насам, когато Македония се отдели от Югославия. Страната бе призната в Организация на обединените нации през 1993 година под името Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

Македонското държавно управление съобщи по-рано този месец, че е готово да добави географски маркер към името си, с цел да спомогне за разрешаването на разногласието с Гърция и да форсира процеса по присъединението си към НАТО и Европейски Съюз.

Срещата на върха на НАТО ще се организира на 11 и 12 юли в Брюксел.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР