Македония не принадлежи само и изключително на Гърция, а на

...
Македония не принадлежи само и изключително на Гърция, а на
Коментари Харесай

Атина: Македония не принадлежи само на Гърция, а на няколко държави


Македония не принадлежи единствено и извънредно на Гърция, а на няколко разнообразни страни.

Това сподели представителят на гръцкото държавно управление Димитрис Дзанакопулос пред държавната телевизия ЕРТ.

"На базата на интернационалните контракти географската област Македония не принадлежи единствено и извънредно на Гърция, а на няколко разнообразни страни. 51 на 100 от нея принадлежат на Гърция, към 30 на 100 на България, останалата част на БЮРМ и единствено 1 на 100 на Албания. Ако минем всъщност на въпроса виждаме, че през днешния ден географската област Македония принадлежи на разнообразни народи и страни. Тази реалност не може да не бъде взета поради от гръцката външна политика", сподели още Дзанакопулос в отговор на въпроса дали изказванията от митинга в неделя в Атина, че "Македония е гръцка" въздействат на договарянията за разногласието за името.

По отношение на идентичността на жителите на Република Македония представителят сподели следното: Те считат за своя еднаквост тази, за която те настояват, че са. Да ви напомня обаче, че БЮРМ има тотално разнообразни етнически групи. Има албанци, има хора, които се дефинират за славомакедонци, за гърци, в случай че не бъркам има и българи.

Димитрис Дзанакопулос още веднъж повтори позицията на управляващите в Атина, че страната желае да се реализира съглашение за името, което ще бъде за цялостна приложимост.

Според него има две аргументи за решението на Гърция да постави завършек на този проблем. Първият е, че Атина не би трябвало да способства за спомагателна дестабилизация на Балканите и втората е, че над 100 страни към този момент са признали Република Македония под нейното конституционно название. Димитрис Дзанакопулос счита, че не е належащо да се организира референдум в Гърция за одобрение на контракта с Република Македония. "Не виждам причина за осъществяване на референдум единствено, тъй като сме признали страна с друго име", сподели още той. Говорителят заяви, че на идната среща на Върха на НАТО през месец юли Гърция ще бъде показана от премиера Алексис Ципрас. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР