Македония не е северна, горна или долна. Македония е една

...
Македония не е северна, горна или долна. Македония е една
Коментари Харесай

Джамбазки за Македония в ЕС: Българският национален интерес налага да няма граница от Охрид до Черно море!

Македония не е северна, горна или долна. Македония е една и тя е братска, втора българска страна на Балканите. С такава позиция излиза българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки  Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ Вътрешна македонска революционна организация – във връзка новината, че Съветът по общи въпроси на Европейски Съюз през вчерашния ден даде зелена светлина за разкриване на договарянията за присъединение на Македония и Албания към Европейски Съюз.

Процесът би трябвало да протече обаче под изискването, че Договорът за добросъседство би трябвало да се съблюдава и да не се вършат никакви опити за изкривяване и злоупотреби с общата ни история, акцентира Джамбазки, оповестиха от пресцентъра на Вътрешна македонска революционна организация.

"Зелена светлина " за Северна Македония и Албания за участието в Европейски Съюз

В своята позиция евродепутатът приканва също по този начин тези, които предостатъчно потриват ръце, че е пристигнал моментът да се направи проверка на Европейски Съюз, да не бързат с изводите.

Нашият интерес е Европейски Съюз да се върне към изконната идея „ Европа на отечествата “.

Знам, че в този момент публичното внимание е концентрирано другаде и надали някой ще се развълнува съществено от тематиката, която слагам, само че имам вяра, че тя е значима за българския народен интерес. Рано или късно, когато преминат суматохата и нервността, ще би трябвало още веднъж да обърнем взор към геополитическите процеси към нас и да се съсредоточим още веднъж в отбраната на българския народен интерес в братска Македония, съобщи Джамбазки и добави:

Позволете ми едно малко отклоняване преди тематиката за братска Македония. Наблюдавам от няколко дни усиленото зложелателство на непозната, външна агитация за това, че Европейски Съюз се е разпаднал. Нашият интерес не е Европейски Съюз да се разпада, а да се промени, да се реформира, да се върне към концепцията, към концепцията „ Европа на Отечествата “.

Джамбазки поздрави Херо Мустафа за стихотворението на Вазов и подсети за Македония

Без подозрение Европейска комисия закъсня със своята реакция, без подозрение рецесията сподели по невиждано изострен метод „ кривиците “ на настоящия съюз, които от дълго време подлагаме на критика - отстъпчивост, липса на бърза реакция и навременни решения, отвод да се поеме отговорност, боязън в бюрокрацията, дезертиране и впрочем, и впрочем, и впрочем.

Всички тези „ кривици “ ще бъдат мотив и обект на обособен диалог, който следва. Европейски Съюз ще би трябвало да се промени и да се трансформира в това, за което е умислен - повече от интернационална организация, по-малко от федерална страна и ние българите имаме интерес от това.

А в този момент по тематиката. Съветът по общи въпроси на Европейски Съюз (министрите по въпросите на ЕС), даде най-сетне зелена светлина за разкриване на договарянията за присъединение към Европейски Съюз с Македония и Албания на видеоконференция през вчерашния ден. Споразумението към момента би трябвало да бъде доказано и утвърдено в писмена форма. Кога ще се случи това, към момента не е ясно, макар че се очакваше да се случи при започване на май, на срещата на върха на Европейския Съвет в Загреб. Имайки поради изключителните ограничения свързани с пандемията, не е ясно по кое време тъкмо ще се случи.

Въпреки всичко, най-сетне след години на застой, последвани от трескави и значими промени, Албания и Македония бяха оценени и подкрепени. Това е от изключително значимо значение, като се вземе поради шамара, който им беше нанесен през есента от другояче представящия се като проевропейски надъхан френски президент Еманюел Макрон. Добрата вест е, че най-накрая тези две другарски, а в тази ситуация с Македония и приятелски страни, поемат по веднъж, който неизбежно ще докара до доближаване и разцвет.

Столтенберг: Северна Македония в най-скоро време става част от НАТО

Колкото и нескромно да звучи, считам за редно точно тук да споменем заслугите на българската страна. След съвсем десетилетие на застой, Европейският съюз в последна сметка реши да бъде по-активен в политиката на разширение. Ако през деветдесетте и последващото го десетилетие имаше ясно изразен възторг по отношение на разширението на Европейски Съюз, то в последните 12 години в тази сфера се наблюдаваше една заспалост. Изключение прави несъмнено присъединението на Хърватска, което обаче беше по-скоро плод на историческа наложителност, в сравнение с някаква изключително дейна политика на Европейски Съюз в областта на разширението.

Истинският катализатор, Европейски Съюз да възобнови напъните си по отношение на интеграцията на страните от Западните Балкани и по-специално отличниците измежду тях, а точно Македония и Албания, беше българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година Единната и поредна позиция на България, по отношение на процеса на присъединение на Албания и Македония, беше главната причина комисията на Жан Клод Юнкер да възобнови напъните си за разговор и осъществяване на промени в страните от Западните Балкани. С това България удостовери своята позиция на районен водач и сложи ползите на съседите си по-високо от своите лични. Това е и една от аргументите нашето председателство да бъде толкоз високо оценено.

За страните, които занапред ще стартират договаряния обаче би трябвало да е ясно, че това не е край, а начало. Амбициозните промени във вътрешните въпроси не трябва да стопират, а от изключително значение в тази ситуация на Македония е поддържането на добросъседски връзки. България ще продължава да поддържа своите братя от другата страна на Гюешево, само че би трябвало да бъде ясно, че няма да поносим връщане към отминалите времена и неприятните привички.

Нека държавното управление в Скопие, което и да е то, да не не помни - Договорът за добросъседство би трябвало да бъде спазван и работата на взаимната историческа комисия би трябвало да продължи. Стига това значимо изискване да бъде спазено, ще можем да се съсредоточим върху развиването на икономическите и инфраструктурните връзки, по този начин нужни на двете ни страни. Нека е ясно, че няма да допуснем нито изкривяване и подправяне на общата ни история, нито продължаването на антибългарската коминтерновска, просръбска политика. Исторически абсурд е, че сега от Скопие се пътува по-бързо до Белград, в сравнение с до София. Правителствата от двете страни на границата би трябвало да ускорят своите старания по създаване на транспортни връзки. Само по този начин ще паднат изкуствените граници.

Отново дублирам и подсещам - българският народен интерес постанова да няма граница от Охрид до Черно море.

Защото за нас е пределно ясно, че Македония не е северна, горна или долна. Македония е една и тя е братска, втора българска страна на Балканите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР