„Македония не е частна собственост, за да търгува някой с

...
„Македония не е частна собственост, за да търгува някой с
Коментари Харесай

Георге Иванов: Македония иска ЕС и НАТО, но с име, често и достойнство

„ Македония не е частна благосъстоятелност, с цел да търгува някой с нейните полезности, не е персонален парцел, с цел да бъде разпродавана, не е ничия страна, с цел да може някой да си я присвоява, това приляга само на народа, който я е основал “, съобщи в четвъртък в Крушево македонският президент Георге Иванов, представен от скопското електронно издание „ Нова Македония “, съобщи БГНЕС.
В обръщението по случай двата Илиндена, Иванов ясно и остро повтори позицията си, че е срещу Договорът с Гърция и че не го приема. Нито обособена персона, нито някое потомство, съобщи той, няма право да търгува с идентичността, отбелязва медията.
Президентът е упрекна държавното управление, че го заобикаля по отношение на този въпрос. Той се базира на Коневски, Пърличев, Делчев, Глигоров, Трайковски, с цел да изясни какво е смисъла на македонската държавност, език и нация.
Да си македонец, не е единствено право, само че и обвързване, счита Иванов. „ Да не лишаваме правото на бъдещите генерации, което получихме от нашите предшественици “, съобщи той.
„ Вярвам, че народът е задоволително зрял и умен, с цел да избере своето бъдеще. Да пазим самостоятелна Македония, няма нищо по-важно от това “, съобщи президентът, като акцентира, че нито един политик няма мандат да търгува идентичността на народа.
В коментар за Договора с Гърция, той изясни, че изказванията, че с него се трансформира единствено името са неистина.
„ Напротив, трансформира се и македонската национална еднаквост, погазва се 74-годишното право на самоопределяне, изтрива се държавно-правната еднаквост, 27-годишната история на страната. Лъжа е, че се подсигурява участието в Европейски Съюз и НАТО, тъй като без същински промени, битка с корупцията и партийния клиентелизъм, няма евроатлантическа интеграция. И да се промени Конституцията, участието няма да пристигна автоматизирано. С използването на Гръцкият контракт се деградират нашите права в Организация на обединените нации, ставаме подчинени и подвластни от Гърция. Лъже е, че се усилва македонската еднаквост, а в действителност законово се отстранява македонският народ “, изясни Георги Иванов.
„ Голямо ни е името, ще изискат да ни го вземат, сподели Коневски, а с контракта го даваме сами. Оставам пореден и кардинален – не одобрявам Гръцкия контракт, който е нездравословен за македонската еднаквост. Без македонски народ общото положително ще бъде сведено до ничие и всеки ще може да ни го отнеме, а страната ще стане ничия. Без македонския народ, няма македонска република. Какъв е този разцвет без еднаквост, без свободата да се назовем със личното ни име “, уточни президентът и моли да се спре злоупотребата с властта за тяснопартийни, персонални ползи, както и да не се сквернят стратегическите цели на Македония за Европейски Съюз и НАТО.
Непосредствено преди речта на Иванов събралите се жители пяха " Едно име имаме " и до момента в който речта продължаваше, виковете на името му ставаха все по-шумни, отбелязва „ Нова Македония “.
Преди това президентът постави венец на Мечкин камен (Мечи камък). След него венци поставиха и делегации от Народното събрание на Македония и държавното управление, които бяха посрещнати от тълпата с освирквания, както отбелязва скопското издание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР