Македония има проблем с Европейския съюз, а не с нас.

...
Македония има проблем с Европейския съюз, а не с нас.
Коментари Харесай

Костов: Македония има проблем с ЕС, а не с нас. Те трябва да го решат, ако искат да бъдат приети |

" Македония има проблем с Европейския съюз, а не с нас. Те би трябвало да го решат, в случай че желаят да бъдат признати ". Това сподели Иван Костов, премиер на България в интервала 1997 – 2001 година пред " Дарик радио ".

През 1999 година министър-председателят, тогава Костов, дружно с сътрудника си Любчо Георгиевски подписаха в София Съвместната декларация, с която бе открита опция за решение на противоречивите проблеми и нормализация на връзките.

" Декларацията за добросъседство не бе изпълнявана от държавното управление на Любчо Георгиевски, нито от това на Бранко Цървенковски и бе изцяло отхвърлена от Никола Груевски ", акцентира Костов. 

Той добави, че във времето, в което декларацията е подписана нищо повече не е могло да бъде направено във връзка с двустранните ни връзки поради тежкото индоктриниране в Република Северна Македония, което продължава и до през днешния ден.

" Позицията на Брюксел и Берлин е, че и двете страни би трябвало да решат проблемите между тях, като по едно и също време с това оферират България да отстъпи. Тази позиция показва незаинтересовано равнодушие и недоумение на проблемите в Югоизточна Европа. Статии в съществени немски медии се пробват несполучливо да защитят такава позиция, само че вместо причини, аз чета в тях единствено упреци ". 

По думите му политиците в Северна Македония се пробват посредством европейските страни да окажат напън върху София за смяна в нашата позиция.

" Спомням си преди подписването на Охридския контракт с албанското малцинство, че тогава македонистите упорстваха като изискване да подпишат контракта, страната им да бъде призната напряко в Европейски Съюз. Те не разбираха тогава, както и в този момент какъв брой са надалеч от европейските полезности и от подготвеност за участие, а тези сред тях, които схващат изгледа са безсилни да трансформират нещо ", сподели още Костов.

Охридският рамков контракт е вътрешнополитическо съглашение за помирение, подписано от президента и премиера на Република Македония и представители на 4 политически партии (включително на етническите албанци) в Охрид на 13 август 2001 година С него се приключва въоръжения спор сред Армията за национално избавление и македонските сили за сигурност и слага основата за възстановяване на правата на етническите албанци.

" Преговорите със Северна Македония на българското държавно управление би трябвало да продължат с изменен фокус. Не би трябвало да слагаме условия за осъществяване - в това съм изрично уверен. Темата би трябвало да бъде наличието на пътната карта, която районен съд Македония да се задължи да извършва като изискване за участие в Европейски Съюз ", безапелационен е той. 

Военният министър Красимир Каракачанов печели известност с първичен шовинизъм, карайки се на съседските политици. Перченето на Вътрешна македонска революционна организация няма да даде резултат, изясни Костов. 

Според него извънредно значимо е да се започват инфраструктурните планове - Коридор №8 и ж.п. линията сред двете страни и фактът, че до този миг това не се е случило, е едно от доказателствата, че Скопие не схваща добросъседството по този начин, както то се схваща в европейските страни.

" Добросъседските връзки не могат да се построяват на легенди и неистини за предишното. Не може да се отхвърля общата история, не взаимната, както те го назовават ", сподели още някогашният министър-председател. 

Костов предложи на Министерството външните работи една по-активна политика към нашите сътрудници в Европейски Съюз, с цел да стане ясна българската позиция.

Според него през декември началото на договарянията би трябвало да бъдат отсрочени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР