Македония и напредъкът в преговорите за името ще бъде една

...
Македония и напредъкът в преговорите за името ще бъде една
Коментари Харесай

Съвет на външните министри на ЕС започва, преговорите за името – на дневен ред


Македония и напредъкът в договарянията за името ще бъде една от главните тематики на днешния Съвет на външните министри на Европейски Съюз в Брюксел.

Министрите на външните работи в Европейски Съюз ще се срещнат през днешния ден за постоянния министерски съвет, няколко седмици преди юнската среща на върха, на която европейските водачи би трябвало да вземат решение за започване на договаряния с Македония и Албания за участие по рекомендацията на Европейската комисия.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще посрещне министрите на 28-те страни-членки за процеса на договаряния, до момента в който двамата министри на външните работи на Македония и Гърция би трябвало да продължат да договарят в Брюксел след нюйоркския кръг от договаряния.

Това ще бъде опция за европейските министри да изискат от ръководителя на македонската дипломация информация за хода на договарянията за името, осведомят европейските източници в Брюксел.

Външният министър на Македония Никола Димитров през вчерашния ден следобяд имаше тет-а-тет среща с висшия представител за външните работи на Европейски Съюз Федерика Могерини.

Той ще вземе присъединяване в среща с външните министри на страните-членки на Европейски Съюз, проведена в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, идното австрийско председателство и в навечерието на Съвета на външните министри на Европейски Съюз.

Дискусиите ще бъдат фокусирани върху евроинтеграционните процеси на Република Македония, използването на държавни промени, както и добросъседските връзки, заяви МИА.

По време на престоя си в Брюксел, министър Димитров ще организира срещи с представители на институциите на Европейски Съюз и няколко министри на външните работи на страните-членки на Европейски Съюз. Според дневния ред, на следващия ден той ще приказва в брюкселския мозъчен концерн Европейски център за политическа тактика (ЕЦПС) на тематика: "The Macedonian name dispute: a test for EU enlargement to the Balkans", акцентиращ върху казуса с решението за името на Македония.

След последната среща за името в Ню Йорк с външните министри на Македония и Гърция, медиаторът Матю Нимиц сподели, че договарянията ще продължат в Брюксел.

Източници от Европейски Съюз осведомят, че ръководителят на гръцката дипломация Никос Кодзиас след срещата на външните министри на Европейски Съюз ще отпътува за Германия, където ще бъде признат от президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР