Македония и Гърция вървят към решение на спора за името,

...
Македония и Гърция вървят към решение на спора за името,
Коментари Харесай

Македония и Гърция никога не са били толкова близо до решение за името, обяви Меркел

Македония и Гърция вървят към решение на разногласието за името, траял 27 години. Това разгласи немският канцлер Ангела Меркел на среща с македонския си сътрудник Зоран Заев в Берлин, представена от " Ройтерс ".

" Много съм удовлетворена и облекчена, че... има оживление в договарянията, " сподели Меркел пред кореспонденти на взаимна конференция със Заев. " През последните 10 години решението в никакъв случай не е било толкоз близо, колкото е в този момент, и би било отлично, в случай че и оставащите компликации могат да бъдат отстранени. "
От 10 години Гърция блокира участието на Македония в НАТО поради разногласието и на срещата в Букурещ през 2008 година Скопие не получи покана. Сега македонските управляващи желаят да решат казуса, с цел да разчитат на поканата на среща на върха на алианса това лято.

Още преди Заев да замине за Берлин, македонски анализатори позволиха, че той може да желае от нея някаква посредническа роля в договарянията за името, които едвам предходната седмица започнаха всъщност след няколко месеца изчистване на позициите. Ден преди срещата с македонския министър председател канцлерът беседва и с гръцкия му сътрудник Алексис Ципрас.

Седмици преди този момент информации на македонски и гръцки медии показаха, че интернационален политик " тежка категория " може да включи в договарянията, когато те са покрай финалната права. Меркел обаче посочи, представена от македонската организация МИА, че натискът в договарянията " няма да е от изгода ", а и двете страни към този момент схващат, че имат съвместен интерес да решат казуса.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4681)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР