Македония е втора българска държава, заяви лидерът на Възраждане Костадин

...
Македония е втора българска държава, заяви лидерът на Възраждане Костадин
Коментари Харесай

Костадинов в Скопие: Македония е втора българска държава

" Македония е втора българска страна ", съобщи водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов през днешния ден в Скопие, където беше за откриването на Културно-информационния център на България, оповестява вестник Vecer.mk.

Според него, България и РСМ " би трябвало да са една страна, която " да се простира от Черно море до Охрид ".

" Всеки българин в България обича Македония, ние сме един народ, приказваме един език и имаме обща просвета. Аз споделям ли ви какви да се чувствате? Защо тогава забранявате на хората, които се усещат българи? Говоря с вас един и същи език и се разбираме. Нямам срещу да се чувствате като македонци ", сподели той на локалните публицисти.

" Кога България и Македония са воювали? Имахте ли страна през Втората международна война? Дайте ми документи, че е имало окупация. Тук са създавани комитети за посрещането на българските войски. Кой изгони немските войски? Нашите войски ви освободиха ", съобщи още той.

На въпрос подари би трябвало да се извини поради това, че посред Скопие съобщи, че " Македония е българска ", Костадинов дал отговор, че " не желае да лъже ".

Междувременно Министерството на външните работи на РСМ осъди изявленията му и излезе със специфична позиция:

Министерството на външните работи, както е реагирало и преди, и този път осъжда иредентистките изявления, които съдържат териториални искания към Република Северна Македония, изразени обществено и неведнъж от българския народен представител и водач на политическа партия „ Възраждане ” Костадин Костадинов.

Фактът, че тези изказвания се повтарят, този път и в Скопие и по важен и за двете страни алегоричен мотив - откриването на нови пространства на Културно-информационния център, както и в навечерието на Бизнес форума сред Северна Македония и България, не можем да не го тълкуваме като опити за подкопаване на мощните старания на двете държавни управления за поощряване на съдействието и като проведена провокация, която би трябвало да бъде наказана от всички проевропейски политически структури и институции в двете страни.

Същевременно желаеме да отправим апел към жителите на двете страни да не се поддават на сходни провокации, които имат една-единствена цел, а точно да попречат на двете страни да осъществят препотвърдените от тях откровени планове за задълбочаване на връзките сред нашите страни и нации в духа на европейските полезности.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР