"Македония е Гърция", пише на пано, издигнато тази сутрин над

...
"Македония е Гърция", пише на пано, издигнато тази сутрин над
Коментари Харесай

Протест и контрапротест в Солун заради името на Македония

"Македония е Гърция ", написа на пано, издигнато тази заран над сцена в центъра на Солун, където през днешния ден се организира дълго плануваният митинг против името на Македония, заяви организация МИА.

Градът, център на гръцката административна област Централна Македония, през днешния ден живее в ритъма на демонстрациите, със засилено полицейско наличие, както поради огромния протест, по този начин и поради контрапротест, проведен от анархистки и ляво насочени организации.

Ципрас: Македонска нация в никакъв случай не е съществувала

Митингът на крайбрежната алея е многохиляден, само че хората са надалеч по-малко спрямо милионния протест, който се организира преди повече от 25 години под същия девиз. Събралите се, който съгласно уредниците са към 50 хиляди, упорстват терминът "Македония " да не се употребява в името на прилежащата страна. В основата на днешния митинг е крайнодясната партия "Златна зора ".

Организирано, с 500 рейса в Солун дойдоха хора от цяла Гърция.

Предлагат ново име за Македония

Лавров: Разговорите за името на Македония са поради Съединени американски щати

Две от парламентарните партии - Съюз на центристите и Златна зора - оповестиха публично, че ще вземат участие в митинга в Солун, а не е изключено и наличието на депутати от други партии, в това число от партия Независими гърци, която е съдружен сътрудник в държавното управление.

Impressive turn out at Thessaloniki rally for #Macedonia at a time when Greek political parties have a hard time packing a handball court #Συλλαλητηριο pic.twitter.com/CxSa8JNXFp
— Giorgos Christides (@g_christides) January 21, 2018
Солунският футболен клуб ПАОК, на чиито мачове постоянно се се появявали плакати "Македония е гръцка ", разгласи, че ще причисли гласа си към "милионите жители, споделящи същото мнение ".

Първите стачкуващи, пристигнали в Солун нощес, бяха от остров Крит. Групата от към 15 души сподели за гръцките медии, че дългото разстояние не е било спънка, с цел да дойдат "да стачкуват за Македония ".

Час преди огромния протест в Солун, в 13 часа, леви придвижвания и анархисти провеждат контрапротест в друга част на града. Те ще стачкуват против национализма, който съгласно тях значи "кръв, принуждение, война и гибел ".



Повече от 25 години нашите съседи са приети под името „ Република Македония “ от доста страни по света. Не е неуместно името „ Македония “ да се включи едно комплицирано име на страната,

съобщи гръцкият министър председател Алексис Ципрас.

Той уточни, че почита загрижеността и възприятията на своите сънародници от Северна Гърция, които през днешния ден са излезли на митинг.

Призовавам нашите съграждани да бъдат трезви и да разграничават това, което е добре за националния интерес и това, което не е. Липсата на решение по разногласието за името го подкопава, съобщи Ципрас

Мнозинството гърци желаят да се реши гръцко-македонският спор за името на Македония,

демонстрира изследване на организация Алко за гръцкото радио 24/7, представено от организация МИА.

Според резултатите от анкетата 63% от гръцките жители са за реализиране на взаимноприемливо решение на разногласието, 21% считат, че нещата би трябвало да останат по този начин, както са, а останалите 16% не са дали съответен отговор.

На въпрос дали Гърция печели или губи поради разногласието за името, 70% са дали отговор, че е изгубила, 9% - че е спечелила, а 21% не са дали отговор на този въпрос.

Директорът на организация Алко Костас Панагопулос разяснява, че в анкетата не са били включени съответни разновидности за името на Македония, и означи, че резултатите от изследването евентуално биха претърпели промени, в случай че се спомене съответно предложение за името.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore .

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР