"Македония е Гърция", пише на пано, издигнато тази сутрин над

...
"Македония е Гърция", пише на пано, издигнато тази сутрин над
Коментари Харесай

Протест и контрапротест в Солун заради името на Македония

"Македония е Гърция ", написа на пано, издигнато тази заран над сцена в центъра на Солун, където през днешния ден в 14 часа ще се състои дълго плануваният митинг против името на Македония, заяви организация МИА.

Градът, център на гръцката административна област Централна Македония, през днешния ден живее в ритъма на демонстрациите, със засилено полицейско наличие, както поради огромния протест, по този начин и поради контрапротест, проведен от анархистки и ляво насочени организации.

Ципрас: Македонска нация в никакъв случай не е съществувала

В центъра на Солун от през вчерашния ден са залепени разгласи за митинга, на които написа "Македония значи Гърция ".

Това, дружно с лозунга "Македония е една и е гръцка ", ще бъде основното мото на митинга. Организаторите чакат да се съберат към 30 хиляди жители, които с проведен транспорт с 500 рейса са почнали да идват в Солун от цяла Гърция.

Организатори на митинга са гръцки сдружения от диаспората, само че той е подсилен и от политически партии, спортни и християнски сдружения, кметове и свещеници от разнообразни градове. Те упорстват терминът "Македония " да не се употребява в името на прилежащата страна.

Предлагат ново име за Македония

Лавров: Разговорите за името на Македония са поради Съединени американски щати

Две от парламентарните партии - Съюз на центристите и Златна зора - оповестиха публично, че ще вземат участие в митинга в Солун, а не е изключено и наличието на депутати от други партии, в това число от партия Независими гърци, която е съдружен сътрудник в държавното управление.

Impressive turn out at Thessaloniki rally for #Macedonia at a time when Greek political parties have a hard time packing a handball court #Συλλαλητηριο pic.twitter.com/CxSa8JNXFp
— Giorgos Christides (@g_christides) January 21, 2018
Солунският футболен клуб ПАОК, на чиито мачове постоянно се се появявали плакати "Македония е гръцка ", разгласи, че ще причисли гласа си към "милионите жители, споделящи същото мнение ".

Първите стачкуващи, пристигнали в Солун нощес, бяха от остров Крит. Групата от към 15 души сподели за гръцките медии, че дългото разстояние не е било спънка, с цел да дойдат "да стачкуват за Македония ".

Час преди огромния протест в Солун, в 13 часа, леви придвижвания и анархисти провеждат контрапротест в друга част на града. Те ще стачкуват против национализма, който съгласно тях значи "кръв, принуждение, война и гибел ".



Повече от 25 години нашите съседи са приети под името „ Република Македония “ от доста страни по света. Не е неуместно името „ Македония “ да се включи едно комплицирано име на страната,

съобщи гръцкият министър председател Алексис Ципрас.

Той уточни, че почита загрижеността и възприятията на своите сънародници от Северна Гърция, които през днешния ден са излезли на митинг.

Призовавам нашите съграждани да бъдат трезви и да разграничават това, което е добре за националния интерес и това, което не е. Липсата на решение по разногласието за името го подкопава, съобщи Ципрас

Мнозинството гърци желаят да се реши гръцко-македонският спор за името на Македония,

демонстрира изследване на организация Алко за гръцкото радио 24/7, представено от организация МИА.

Според резултатите от анкетата 63% от гръцките жители са за реализиране на взаимноприемливо решение на разногласието, 21% считат, че нещата би трябвало да останат по този начин, както са, а останалите 16% не са дали съответен отговор.

На въпрос дали Гърция печели или губи поради разногласието за името, 70% са дали отговор, че е изгубила, 9% - че е спечелила, а 21% не са дали отговор на този въпрос.

Директорът на организация Алко Костас Панагопулос разяснява, че в анкетата не са били включени съответни разновидности за името на Македония, и означи, че резултатите от изследването евентуално биха претърпели промени, в случай че се спомене съответно предложение за името.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore .

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР