Македония да се прекръсти на Пайония и така да се

Македония да се прекръсти на Пайония и така да се ...

Greekreporter: Македония да се прекръсти на Пайония и си стискаме ръцете!.

Македония да се прекръсти на Пайония и така да се реши ней-после спорът с името, предложи гръцката агенция Greekreporter, цитирана от скопския Вечер.

Покрай промяната на името има и още някои условия, които да се изпълнят, за да може да заживеят двете държави в разбиране. Според гръцкия портал, името Пайония е най-подходящо, тъй катоне съдържа нито териториални, нито културни претенции, а племето пайони действително е населявало тези географски ширини.

Пайоните населявали тези земи преди 2500 години. Те имат по-скоро гръцки корен, не славянски. Антична Пайония по едно време е била част от Македонското царство. Също като Йония, Сирия, Палестина, Египет и Месопотамия, допълва скопският сайт.

Те се споменават от Омир в Илиада, където се сражават на страната на троянците. После са се сражавали срещу Филип, който ги покорява и със сина му Александър срещу персийците, особено в битката при Гавгамела.

Постепенно били асимилирани от гръцката цивилизация. Все още не се знае как ще реагира властта в Скопия на едно такова предложение, ако бъде отправено официално.

Превод: БЛИЦ
 

Източник: blitz.bg