Македа останала в царството на Соломон шест месеца. При отпътуването

...
Македа останала в царството на Соломон шест месеца. При отпътуването
Коментари Харесай

Тайственият син на Македа

Македа останала в царството на Соломон шест месеца. При отпътуването си била дарена с най-скъпи дарове, които напълнили 6000 коли. След това той й дал един пръстен от кутрето си, който да й припомня за него. В случай, че й се роди наследник от него, той трябвало да се завърне при татко си с този пръстен като характерен знак.

Македа се завърнала в родината си и девет месеца и пет дни след любовната нощ й се родил наследник, който тя нарекла Bayna Lehkhem -„ наследник на мъдреца “. Детето растяло и все по-често питало за татко си, на който по външен тип мощно напомняло. В началото майка му отговаряла уклончиво на въпросите по отношение на него, само че с течение на времето се предала и когато навършил 22 години му разрешила да отпътува към далечния Йерусалим.

Като компаньон на младия държател тръгнал търговеца Темрин. Колите били натоварени с дарове за Соломон и приготвени за тръгване. Царицата заповядала на сина си да се завърне в родината си, където ще би трябвало да се включи в управелението й. По това време в Етиопия имало закон, че може да ръководи единствено девственица. Но като била в Израел, Македа схванала, че за в бъдеще страната би трябвало да бъде водена от мъж, възпитаван от царя. Царицата изпратила известие на Соломон, че ще забрани почитането на множеството богове, в случай че той благоволи да изпрати в Етиопия едно от покривалата на свещената дарохранителница. След това дала на сина си подарения от царя пръстен и го оставила да отпътува в мир.

 Древен палат

Хората, които срещал Bayna Lehkhem по пътя си постоянно го бъркали с техния цар, толкоз доста си приличали двамата мъже. Скоро Соломон схванал за пътешественика, и откакто научил произхода и задачата на кервана и получил описанието на предводителя му, сърцето му се изпълнило с наслада, тъй като макар многото му дами, досега единствено седемгодишния му имобилен наследник Rehoboam го правил благополучен. Царят знаел, че идващия му гостенин не може да е никой различен с изключение на първородния му наследник.

Соломон изпратил един от своите полковници да посрещне кервана и да ги изненада с дарове за добре пристигнали. Мъжът се опитал по умел метод да стори по този начин, че земята на Израел да се стори атрактивна на етиопeца. Той напомнил, че в Етиопия климата се преобразува рисково – от сняг до пустинна пустота. При подялбата на света сред синовете на Ной, Африка се паднала на изпадналия в недружелюбност Ham, респективно на сина му Canaan чийто наследници станали вечно прислужници на семитите, от които произлизат израелтяните. Всички тези думи трябвало да притеглят Bayna Lehkhem към трона на Израел, на който той щял по право да се възкачи като потомък на Давид I и първороден наследник на Соломон.

При идването на етиопския принц в Йерусалим настанало комплициране. Той бил сгрешен даже от царските стражи, толкоз доста приличал на татко си. Когато бащата и сина се срещнали, насладата им била огромна. Bayna Lehkhem бил нагизден в царски одежди и седнал на царския престол. Всички придворни се преклонили пред него и го признали като техен цар. Принцът посочил пръстена на царя и предал известието, което изпратила майка му. Но царя не се нуждаел от още доказателства, връзката посред им била явна и доста мощна.

Освен принца, Темрин също трябвало да съобщи особено известие от името на царицата. Тя молила царя да посвети сина й, да го благослови и да го направи цар на Етиопия, изпълнявайки израелски обред. Соломон трябвало да извърши молбата й да издаде заповед в никакъв случай към този момент в Етиопия жена да не се качва на трона, и да изпрати сина си с мир назад в родината. Царят обаче имал други проекти: той желал да направи първородния си наследник цар на Израел.

Но принца желаел да се завърне още веднъж вкъщи. Всичките благосъстояния не можели да го накарат да остане в непознатата земя и да я ръководи. Той се аргументирал с това, че младия Rehoboam е същинския правоприемник на трона, тъй като е наследник на законната брачна половинка на царя, а не е плод от една любовна нощ. Соломон обаче не желал да се откаже, и стигнал още по-далеч – той заречен, че в бъдеще свещения табернакул ще принадлежи на етиопските наследници. Bayna Lehkhem останал хладнокръвен и ясно декларирал, че ще извърши обещанието пред майка си да се завърне назад. Тогава Соломон схванал, че с нищо не може да го накара да се качи на трона на Израел.

Младия етиопски принц бил помазан със свято масло по време на гала в храма на Йерусалим, водена от висшия сановник Zadok и получил името Давид II. Zadok го посветил в религията, предал му нейните съществени правила и десетте божи заповеди.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР