Макаров: Инцидентът е провокация, организирана от Порошенко, изявленията от България

...
Макаров: Инцидентът е провокация, организирана от Порошенко, изявленията от България
Коментари Харесай

Макаров: Инцидентът е провокация, организирана от Порошенко, изявленията от България – премерени

Макаров: Инцидентът е провокация, проведена от Порошенко, изказванията от България – премерени
Инцидентът в Азовско море е провокация, проведена от президента на Украйна Петро Порошенко в навечерието на изборите в страната. Изявленията на президента Румен Радев и на Бойко Борисов са премерени. Не се приготвяме за война.

Това съобщи през днешния ден посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров пред няколко български медии по отношение на случая в Керченския проток и часове след конференцията по тематиката на посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко.

„ Ние не се приготвяме за война и не желаеме да водиме война с нашия приятелски народ. Това е 100-процентната истина ”, безапелационен е посланикът.

„ На 25 ноември сутринта два военни катера и влекач навлязоха в териториални води на черноморския басейн, в Черно море, наблягам. Те вървяха от Одеса и се движеха в посока мост през Керченския проток. Разбира се, когато военни кораби навлизат териториални води на каквато и да е страна, в това число България, сигурен съм, тази страна има право да попита кой е той, какво е това и накъде тези военни кораби вървят. Никакви отговори не сме получили. На запитванията ни корабите, тези два катера и влекач, мълчаха. Разбира се, у нас се появи въпрос какво се случва. Защото там, както ви е известно, се намира Керченски мост, вход в Керченския проток, и надлежно този мост има стратегическо значение за Русия. Той съединява Русия и Крим. В тази обстановка се опитахме да спрем тези кораби. Те правеха всичко допустимо да избегнат съприкосновението с нас и маневрираха из акваторията близо до Керченския проток. След това избран интервал от времето сме се опитвали да ги спрем, по-късно, когато един от украинските катери вкара в бойна подготвеност оръдието, което имаше на борда, ние започнахме да реагираме по подобаващ метод – преминахме към дейна фаза и към задържане на тези кораби. Тези кораби бяха арестувани и по-късно докарани в порт Керч, след което беше тествано положението на тези кораби. В състава на екипажа намерихме двама офицери от Службата за сигурността на Украйна, които координираха тази провокация. По подобаващ метод тези хора са арестувани и преместени в Симферопол, където се дефинира мярка за неотклонение. В дадения случай, доколкото разбирам, дума става за тяхното задържане заради нелегално секване на границата на Руската Федерация. Това е първо което бих желал да кажа.

Що се отнася до втория сюжет, за какво се състоя тази провокация? Де факто тази провокация беше проведена от президента Порошенко в навечерието на президентските избори в Украйна. Знаете, че на 31 март са планувани президентските избори, и по тази причина президентът прави всичко допустимо тези избори да не се състоят предвид на низкия му рейтинг. Затова беше въведено военно състояние. Обаче, въпреки изначало той предложи то да се вкара за 60 дни, беше несъмнено за 30 дни. След яростни диспути във Върховната рада показаха 10 района от страната. По подобен метод, разбирам, това военно състояние планува угнетяване на правата на жителите, възбрана за активността на политическите партии, възбрана на манифестации и доста други забрани, въвеждане на комендански час и така нататък Така че, както вие разбирате, предвид на протичащото се, това е явна провокация на господин Порошенко ”, сподели Макаров през днешния ден.

В отговор на въпрос какво е отношението към българската позиция, Анатолий Макаров сподели: „ Що се отнася до позицията на управлението на България – да, чух изявлението на господин Радев на конференцията с президента на Полша, и мнението на господин Борисов. Смятам, че изказванията са премерени. Това е безусловно обикновено проявяване, израз на това че би трябвало да понижим напрежението сред страните. Това е безусловно обикновено. Всичко, което става, изисква съответни разисквания, само че явно е че беше осъществено нелегално нахлуване в териториалните води на Русия и по тази причина моряците могат да бъдат върнати откакто бъдат извършени следствени дейности и избрани по-нататъшни стъпки по отношение на моряците. Поне в този момент съдът се изрече, че те ще бъдат арестувани за 30 дни ”.

На въпрос по какъв начин виждат пътя към деескалация на напрежението Макаров отговори: „ Това най-първо зависи от това, в каква степен ще се извършват Минските съглашения. Сега сме очевидци на политическата битка, която минава в Украйна в навечерието на президентските избори, планувани за 31 март ”.

„ Засега не виждам вероятности към възстановяване. Засега не виждам. Дай боже, в случай че те се появят – може би, в случай че пристигна ново управление в Украйна. Засега не виждам вероятности за подобряването на връзките. За страдание ”, сподели още той запитан за връзките сред Украйна и Русия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР