Макар здравният министър Кирил Ананиев да посочи налагането на нови

...
Макар здравният министър Кирил Ананиев да посочи налагането на нови
Коментари Харесай

МЗ не бърза с новите медицински стандарти

Макар здравният министър Кирил Ананиев да уточни налагането на нови медицински стандарти и правила за добра здравна процедура като основно за подготовката на оферти нов модел с конкуриращи се здравни фондове, разсрочването им ще бъде официализирано. 

Според законови промени от м.г. Министерство на здравеопазването трябваше да одобри нови медицински стандарти до началото на юли, а по-късно лечебните заведения - към 14 000 лекарски практики, медицински центрове и лечебни заведения, да имат време до края на 2019 година да приведат активността си в сходство с тях. Новата организация " Медицински контрол " пък ще ревизира по график дали те дават отговор на условията, като при противоречие ще издава наставления, а в случай че те не са спазени - ще лишава лицензи на цели лечебни заведения или за обособени действия. До края на юни пък съсловните организации на лекари, зъболекари, фармацевти и експерти по здравни грижи трябваше да одобряват и показват на Министерство на здравеопазването правила за добра здравна и фармацевтична процедура.

При представянето на концепциите си за нов здравен модел Ананиев още веднъж разгласи, че стандартите и разпоредбите са значими за преструктуриране на системата и даже за остойностяването на медицинските услуги. Без да е ясно кое какъв брой коства, не може да се дефинира главният пакет, който НЗОК и частните фондове да са длъжни да обезпечават на жителите.

Последно от Министерство на здравеопазването оповестиха, че плановете за медицински стандарти ще бъдат оповестени за публично разискване в края на юли. Това пък значи, че лечебните заведения щяха да имат по-малко от избраните в закона 6 месеца, с цел да отговорят на тях. Затова в този момент от министерството оферират смяна в закона, с която лечебни заведения и лекари да имат 6 месеца за привеждане активността си в сходство с новите правила, само че не до края на тази година, а след утвърждаването им, т.е. най-вероятно следващата година. Правилата за добра здравна процедура са разсрочени - вместо в края на юни те би трябвало да са препоръчани на Министерство на здравеопазването до края на ноември.

 

ПОРОЧНИ ПРАКТИКИ

И двете условия - за нови стандарти и за добра здравна процедура, бяха въведени дружно с огромен пакет фундаментални промени в 17 здравни закона, през преходните и заключителни разпореждания на закона за бюджета на здравната каса за 2019 година, поради което от Българска социалистическа партия сезираха Конституционния съд. Сега удълженият период за въвеждане на още несъществуващите стандарти се предлага през преходни и заключителни разпореждания на промени в закона за медикаментите, в които още веднъж има ремонти в няколко съществени здравни закона. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР